Adaugă
Publicitate

Prezentare

  • ziua-rosiei-montale-biblioteca-judeteana-centrul-voluntariat-brasov1
  • ziua-rosiei-montale-biblioteca-judeteana-centrul-voluntariat-brasov2
  • ziua-rosiei-montale-biblioteca-judeteana-centrul-voluntariat-brasov5
  • ziua-rosiei-montale-biblioteca-judeteana-centrul-voluntariat-brasov4
  • ziua-rosiei-montale-biblioteca-judeteana-centrul-voluntariat-brasov3

Duminică, 6 februarie a.c., începând cu ora 16:00, in mansarda Casei Baiulescu (vezi harta) a avut  loc „Ziua Roşiei Montane". Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Braşovul Verde" împreună cu Centrul de Voluntariat Braşov şi Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu" Braşov, la iniţiativa Asociaţiilor Bucureşti şi Alburnus Maior, cu ocazia împlinirii a 1880 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane.

Evenimentul a inclus şi o prezentare realizată de voluntarii Centrului de Voluntariat Braşov, care a analizat importanţa patrimoniului istoric şi cultural al Roşiei Montane.

La eveniment au participat 44 de persoane, care la finalul proiecţiei de film, au dezbătut pe larg subiectul privind investiţia preconizată la Roşia Montană dar şi posibilitatea includerii Roşiei Montane pe harta obiectivelor UNESCO. S-a discutat despre necesitatea ca statul român să acţioneze în vederea protejării şi conservării patrimoniului naţional, dar s-a subliniat şi importanţa implicării cetăţenilor din toată ţara pentru sprijinirea valorificării potenţialului zonei în termeni de dezvoltare durabilă.

La dezbatere au participat atât persoane afectate direct de investiţia RMGC, persoane născute în zona Apusenilor, şi care au cunosc situaţia în detaliu, cât şi persoane care nu deţineau foarte multe informaţii despre acest subiect. Majoritatea şi-au exprimat intenţia de a se implica mai mult în sprijinul localnicilor care acţionează pentru salvarea Roşiei Montane.

La finalul evenimentului a fost organizată o sesiune fotografică, la care participanţii au transmis un mesaj ministrului culturii, Kelemen Hunor, pentru a-l încuraja să ia decizia corectă în legătură cu înscrierea Roşiei Montane pe lista indicativă UNESCO. Petiţia fotografică, numită „Roşia Montană – sit UNESCO", are loc în cadrul campaniei „Salvaţi Roşia Montană" şi poate fi accesată la www.rosiamontana.org/unesco

Prezentarea iniţială:

Pentru a sublinia importanţa conservării patrimoniului cultural al Roşiei Montane, dar şi pentru a atrage un semnal de alarmă asupra pericolului mineritului cu cianuri, la eveniment se va difuza documentarul „Noul Eldorado".

„Noul Eldorado" este un film în regia lui Tibor Kocsis. Filmul, premiat la numeroase festivaluri internaţionale, prezintă povestea locuitorilor din Roşia Montană în urma acţiunilor pe care compania canadiană Gabriel Resources le-a demarat aici, în vederea unui proiect de exploatare minieră pe bazăde cianuri.

Evenimentul va include şi o prezentare realizată de voluntarii Centrului de Voluntariat Braşov, în care va fi analizată importanţa patrimoniului istoric şi cultural al Roşiei Montane.
 

Pentru detalii şi confirmări vă rugăm să o contactaţi pe Laura Istrate, telefon: 0724305534.


Etichete:

ONG , Casa Baiulescu , voluntariat , Biblioteca Judeteana , Biblioteca George Baritiu , asociatie , ecologie , Centrul Pilot de Voluntariat , Rosia Montana

Contact

Organizatori:

Centrul de Voluntariat Brasov

Strada Suisul Castelului, nr. 1-3 (fata in fata cu terenul de baschet)

0724305534


Asociatia Brasovul Verde

Laura Istrate 0724305534


Loc de desfășurare:

Biblioteca Judeteana "George Baritiu" si Casa Baiulescu
B-dul Eroilor nr. 33, cod 500036 Brasov

0368412179, 0268419338, 0368450031

Urmează în Braşov 6425

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe