Adaugă
Publicitate

Prezentare

Vineri, 21 august, ora 17, în mansarda Casei Baiulescu se vor desfășura două prezentări în cadrul unei noi conferințe Orașul Memorabil:

Noi cartiere de locuințe în Brașovul interbelic. Negocierea teritoriului urban

drd. arh. Diana Mihnea – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București

În anii dintre cele două războaie mondiale, sub o uriașă presiune demografică, Brașovul a cunoscut o creștere spectaculoasă a teritoriului său. Extinderea a fost susținută, chiar impusă, de o serie de legi ce aveau drept scop împroprietărirea cu locuri de casă a unor categorii privilegiate de legislația socială a României Mari: funcționari, muncitori, demobilizați, invalizi, văduve și orfani de război. În atmosfera tumultoasă de după încheierea păcii, presiunea cererilor de împroprietărire, incorențele și suprapunerile diferitelor legi ce reglementau mecanismul atribuirii de locuri de casă au făcut ca întregul proces să se transforme într-o negociere tensionată între diferitele instituții ale statului, negociere a cărei miză a fost tocmai teritoriul urban și, implicit, dezvoltarea sa ulterioară.

Diana Mihnea este arhitect și asistent doctorant al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Studiază efectele generate de reforma agrară și de legislația împroprietăririi cu locuri de casă din perioada interbelică asupra orașelor Transilvaniei. Din anul 2010 este membru al Departamentului de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului „Sanda Voiculescu” din cadrul UAUIM, cu o activitatea didactică în domeniul istoriei arhitecturii.

Transformările spațiului urban și cum ne pasă?

Perspective antropologice despre zona „Centrul Civic” din Brașov

dr. Bianca Botea, antropolog, Universitatea Lumière Lyon II, Franța

Prezentarea pornește de la un studiu aflat în fază exploratorie în zona numită „Centru Civic” și în ramificațiile ei. Acest spațiu urban extrem de hibrid, în căutare de identitate pe care îl regăsim astăzi, dupa demolările din anii comunismului și schimbările de după 1989, ne trimite la câteva întrebări interesante: Ce impact au transformările urbane asupra practicilor de locuire, de vecinătate și de folosire a spațiilor publice? Ce dă valoare locului și cum ne atașăm de el? Cum se construiește din punct de vedere social un cartier și care sunt actorii acestei construcții ? Prezentarea este o invitație la o discuție legată de această zonă ca să aflăm lucruri împreună despre ea și să înțelegem în ce mod ne pasă de orașul nostru.

Bianca Botea este conferențiar dr. în antropologie la Universitatea Lumière Lyon II din Franța. Ea are numeroase publicații legate de fenomenele de patrimonializare, memorie și turism, de demolări și dezvoltare urbană observate în România și în Franța.

Intrarea este liberă.

Organizator: Ordinul Arhitecților din România, filiala Bv-Cv-Hr

Parteneri: Biblioteca Județeană Brașov, Mons Medius

Proiect finațat de Consiliul Local Brașov

Brașov 2021 – Capitală Europeană a Culturii – Oraș Candidat

Contact

Organizator:

OAR BV-CV-HR

Sirul Beethoven, nr. 2, Brasov (lipit de Poarta Schei)

0268 511900, 0268 471438


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Biblioteca Judeteana "George Baritiu" si Casa Baiulescu
B-dul Eroilor nr. 33, cod 500036 Brasov

0368412179, 0268419338, 0368450031

Urmează în Braşov 6445

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe