Programele şi parteneriatele încheiate între diversele forme de învăţământ din România şi alte ţări membre ale Uniunii Europene încep să prindă rădăcini dintre cele mai adânci. Dorinţa de schimb de experienţă între învăţământul românesc (dar nu numai) şi alte state dă naştere diverselor colaborări bazate pe schimbul de informaţii privind cultura şi civilizaţia statelor colaboratoare, sau învăţarea de limbi străine.
S-au înfiinţat programe care oferă posibilitatea elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice să câştige o bursă în Europa Occidentală. Printre acestea se numără şi programul de studiu Socrates prin care studenţii şi profesorii pot câştiga o bursa de studiu în Irlanda, Germania etc. pentru o perioadă determinată.
În aceeaşi zonă de interes se afla şi parteneriatul pe care Facultatea de Litere din Braşov îl are cu Institutul Cervantes din Spania al cărui filială se află la Bucureşti. În urma acestei colaborări a luat naştere anul trecut colocviul numit Poeţi în dialog, colocviu organizat sub forma unei mese rotunde, la care au participat doi poeţi spanioli din cei trei invitaţi, Berna Wang şi Fulgencio Martinez, şi trei dintre poeţi români, Andrei Bodiu, Romulus Bucur şi Alexandru Muşina.
Colocviul a debutat cu poeta Berna Wang care a citit câteva dintre poeziile cuprinse în volumul ‘Accidente domestice mărunte' şi care au fost traduse de către poetul român Romulus Bucur. Aceste poezii au fost catalogate de către publicul prezent ca fiind triste, dar şi ironice în acelaşi timp. Cea de-a doua parte a colocviului a fost rezervată poetului Fulgencio Martinez care a citit poezii cuprinse în volumul ‘Leul caută o gazelă', volum ce urmează să fie publicat în scurt timp. Printre poeziile citite de acesta se numără poezia ‘Dintr-o cameraă fără ferestre'. Următoarele poezii citite de Martinez au fost unele scrise în urmă cu 16 ani, dar care nu au văzut lumina tiparul nici până azi. Acestea sunt ‘Hărţuit' şi ‘Nu mai am timp de pierdut'. Poeziile citite de poet au fost traduse în limba română de către poetul român Andrei Bodiu.
De anul acesta la cerinţa directorul filialei Institutului Cervantes din Bucureşti, poeţii români au citit câteva dintre poeziile proprii. Romulus Bucur a fost cel care a dat tonul poeţilor români, el citind poezia numită ‘Cântecel', poezie care face parte din volumul intitulat foarte simplu ‘Poezii scrise între 1975-2005'. Cea de-a doua poezie rezervată colocviului a fost una fără nume pe care poetul însuşi a recitat-o. Cel care i-a urmat lui Romulus Bucur a fost poetul Andrei Bodiu care a citit două poezii din volumul ‘Oameni obosiţi', poeziile ‘Locuitorii Europei Unite' şi ‘Nonconformişti, burghezi cumsecade'. Cel care a încheiat cea de-a doua parte a întâlnirii a fost poetul român Alexandru Muşina care a citit două poezii una dintre ele fiind poezia ‘Vara'.
Cea de-a treia parte a colocviului a fost păstrată pentru discuţiile libere dintre poeţi şi public. Au fost adresate întrebări atât poeţilor spanioli, cât şi celor români. Întrebările adresate poeţilor spanioli au dus la cunoaşterea mai amănunţită a stilului fiecăruia dintre poeţi, dar şi la descoperirea modului în care aceştia au început să scrie.
Colocviul s-a încheiat cu mulţumirile de rigoare adresate invitaţilor, dar şi cu speranţa continuării colaborării între Institutul Cervantes şi Facultatea de Litere.