Odata cu incheierea anului universitar se sfarseste si prima parte a Serilor Facultatii de Litere, care se pare ca au avut un real succes. Acest proiect initiat de conducerea Facultatii este intrerupt pe perioada vacantei, urmand ca din toamna sa inceapa o a doua parte.
Aceste întâlniri s-au realizat în mare parte în mansarda Casei Băiulescu, a Bibliotecii Judeţene Braşov, excepţie făcând lansarea cărţilor în limba engleză a doamnelor Gabriela Cusen, Elena Buja şi Liliana Hamzea (care a avut loc în cadrul Librăriei Okian), şi întâlnirea dedicată prof. dr. Ovidiu Moceanu care s-a desfaşurat sub forma unui colocviu într-una dintre sălile Universităţii Transilvania.
[gallery link="file" order="DESC" columns="4" orderby="title"]
Prima seară a acestui ciclu i-a fost dedicată doamnei Ruxandra Ivăncescu, care după nenumărate eforturi şi piedici ce nu au ţinut de talentul dumneaei, a reuşit să publice mult aşteptatul roman, intitulat « Maranon » sau « Adevărata istorie a descoperirii Lumii Noi ». Cea de-a doua ediţie i-a fost dedicată prof. dr. Ovidiu Moceanu, această ediţie fiind una aniversară, ea fiind în întregime dedicată frumoasei vârste de 60 de ani a profesorului.
A patra seară a Facultăţii a adus-o în centrul atenţiei pe conf. dr. Rodica Ilie care şi-a lansat lucrarea “ Manifestul literar. Poetici ale avangardei în spaţiul cultural romanic”, o lucrare care i-au adus autoarei doar cuvinte de laudă şi numeroase aprecieri din partea personalităţilor din domeniu literaturii. Lansarea “Manifestului literar” a fost urmată de o a doua seară dedicată prof. dr. Ovidiu Moceanu, care de această dată şi-a lansat cartea intitulată „Porţi deschise”, lucrare ce cuprinde o serie de povestiri cu diferite tente, religioase, dar şi umoristice. Următorul pe lista profesorilor braşoveni care şi-au lansat cărţile în cadrul acestui proiect, a fost domnul Adrian Lăcătuş cu cartea numită „Modernitatea conservatoare. Aspecte ale culturii Europei Centrale.” Ciclul serilor Facultăţii de Litere din Braşov s-a încheiat cu o ultimă lansare, cea prof. dr. Andrei Bodiu şi a domnului Caius Dobrescu. Aceştia din urmă au fost coordonatorii unei lucrări în două volume, numită „Literatură şi civilizaţie”, lucrare care este dedicată în exclusivitate elevilor din clasa a XII-a deoarece cartea le deschide tinerilor o nouă pistă de interpretare a operelor celor mai importante ale literaturii române.
Per ansamblu iniţiativa conducerii Facultăţii de Litere este una remarcabilă deoarece permite tuturor celor interesaţi de literatură să intre în contact cu autorii şi, în acelaşi timp, să afle diverse lucruri despre cărţile pe care aceştia le lansează de la personalităţi din domeniu, astfel putându-şi crea o primă impresie.
Să sperăm că acest proiect va continua şi pe parcursul următorilor ani şi că odată cu creşterea numărului de ediţii vor creşte şi numărul autorilor, care să nu fie doar din rândul literaţilor, ci şi din rândul profesorilor de la celelalte facultăţi braşovene şi de ce nu, chiar din ţară.