Adaugă
Publicitate

intre 08:00 si 16:00 Program complet

Educaţie

FAST , Sacele

FAST , Sacele

intrarea este gratuită

Imbunatățește Sesizează

1827 0

Prezentare

Parteneriatul pentru educația copiilor și tinerilor în situație de risc din Săcele a demarat în 2013 între Primăria Săcele și Fundația FAST, prin deschiderea unui centru de zi care să ofere servicii sociale și educaționale în scopul dezvoltării personale și profesionale, incluziunii sociale și a combaterii absenteismului și abandonului școlar.

Centrul de Zi pentru copii și tineri în situație de risc este administrat de Primăria Săcele în parteneriat cu Fundația FAST și este rezultatul unui proiect de finanțare prin Programul Operațional Regional. Proiectul, derulat în intervalul 25.07.2011 - 25.08.2013, a vizat ca obiectiv general “Îmbunătăţirea infrastructurii Serviciului Public Local de Asistenţă Socială al Municipiului Săcele prin crearea unui centru de zi destinat copiilor aflaţi în situaţii de risc”. Principala activitate a implicat execuția lucrărilor de construcţii şi instalaţii în vederea reabilitării și dotării clădirii în care astăzi funcționează Centrul de Zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc, situat în municipiul Săcele, B-dul George Moroianu nr. 17.

La programul educațional participă zilnic 40 de copii romi, între orele 8-12, urmând ca până la finalul anului 2015 numărul să crească până la 60. Copiii se confruntă cu dificultăți la noțiuni de bază ca scris, citit, calculat, de aceea serviciile pentru aceștia sunt îndreptate către creșterea performanțelor școlare. Educatorul centrului pregătește mereu fișe de lucru, jocuri și povești pentru a-i atrage pe elevi și a le stimula interesul pentru învățătură. Materiile pe care se pune cel mai mult accentul sunt româna și matematica, însă elevii au acces și la calculator, sala de sport sau ateliere creative. La prânz elevii primesc o gustare, după care se pregătesc pentru a începe orele la școală, aceștia urmând schimbul doi, de la ora 12:00 la 16:00.

Activitățile de după-masă sunt orientate către alți 40 copii cu vârste între 7-12 ani, care locuiesc pe raza municipiului Săcele și după școală se deplasează la centru. Acești copii se confruntă cu diverse probleme familiale, intelectuale sau de natură economică. Programul este variat, începe la ora 12:00 și se încheie la 16:00 și este organizat de o echipă a Fundației FAST compusă din educator, profesor artă, pedagog/profesor sport. Toți copiii participă la meditații, proiecte tematice realizate de voluntari români și din străinătate, jocuri de grup, audiții muzicale, sesiuni de consiliere individuală și de grup. Mai mult de atât, și părinții beneficiază de consiliere psiho-socială. Periodic se organizează scenete, concursuri, serbări și tot timpul se serbează zilele de naștere!

Selecția beneficiarilor se realizează de o comisie formată din reprezentanți ai Centrului de Zi, ai Fundației FAST și ai Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Săcele.

În cadrul Centrului de Zi, educația, arta și sportul se îmbină cu succes în fiecare zi, pentru a dezvolta copiii cât mai armonios și într-un mod în care să îi pregătească cât mai bine pentru viață. Despre educație, povestește și Mihaela Spătărelu, educator în cadrul centrului:

“Anul acesta, la Centrul de Zi am parte de cea mai mare provocare din cariera mea de dascăl, și anume de a-i ajuta pe copiii romi din cartierul Garcini care întâmpină dificultăți la învățătură, să dobândească abilități de bază necesare pentru a scrie, a citi și a socoti, evitând astfel riscul de abandon școlar sau repetenție. Dar, în același timp, am parte de marea satisfacție de a fi alături de copiii săceleni aflați în diferite situații sociale de risc și de a-i sprijini în încercarea lor de a depăși momentele dificile.”

În clădirea centrului există și o sală special amenajată și dotată pentru activități artistice, de lucru manual și ateliere creative. Spațiul este întreținut de Adriana Florescu, profesorul de artă care menționează că:

Arta este foarte importantă pentru copii pentru că le dă oportunitatea să se exprime, să-și arate sentimentele într-un mod în care nimeni nu îi judecă. Prin artă copiii pot să fie așa cum sunt ei cu adevărat.

Nu în ultimul rând, sportul este de cele mai multe ori atracția copiilor, care vin plini de entuziasm și energie, fiind dornici de jocuri sportive. Viorel Călin, pedagog și profesor de sport, pregătește săptămânal programul sportiv pentru beneficiarii centrului cu scopul de a promova mișcarea și în timpul liber. Pe viitor, terenul de sport din fața centrului va găzdui competiții sportive și antrenamente pentru diferite sporturi - baschet, fotbal, volei.

“Sportul este frumos și sănătos. Dezvoltă în copii socializarea, comunicarea, curajul, încrederea, spiritul de echipă și inițiativa. Pe lângă acestea, prin sport descoperim mereu noi talente, noi abilități și bineînțeles îmbină permanent distracția cu învățătura!

Fundația FAST, prin Centrul de Zi pentru copii și tineri în situație de risc, colaborează cu diverse organizații care oferă servicii socio-educaționale, astfel beneficiarii au oportunitatea de a participa și la activități extra, în afara programului permanent al centrului. Printe acestea regăsim: Superar Romania (Corul de Copii „Superar”), Liceul Teoretic „George Moroianu” (Corul de Copii “Prietenii cântăreți”) pentru desfășurarea de spectacole și concursuri pe plan local, județean, național și internațional, Rețeaua CAN Brașov (“Multimedia - Pregătire pentru Viață), Asociația Colors (“Educație prin artă pentru copiii romi”), Școala Gimnazială nr.5 Săcele, (“Pregatire pentru viață”), Asociația “Speranță fără limite” (Grupul Speranta), parteneriat cu voluntari pentru cursuri de dans și ping-pong pentru copii.

 

---------------------------------------------***-----------------------------------------------

Centrul de Zi pentru copii aflați în situații de risc reprezintă o formă de suport activ acordat copiilor ce provin din familii defavorizate, a căror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor educaționale, sociale. Misiunea Centrului de Zi pentru copii aflați în situații de risc este de ajutorare a copiilor din mediile defavorizate, prin furnizarea de servicii socio-educationale în vederea combaterii abandonului școlar și familial.

 

www.fastromania.eu

www.municipiulsacele.ro

 

 

Contact

Organizatori:

FAST

str. George Moroianu nr.17, Sacele

0268274365, 0733939447 - Ruxandra Oprica


Sacele

La 13 km de Brasov, in directia Bucuresti.

0268276164


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

str. George Moroianu nr.17, Sacele

0268274365, 0733939447 - Ruxandra Oprica

La 13 km de Brasov, in directia Bucuresti.

0268276164

Urmează în Braşov 6445

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe