Adaugă
Publicitate

intre 17:00 si 19:00 Program complet

Festival

Fundaţia Forum ARTE

Intrarea este liberă

Imbunatățește Sesizează

531 0

Prezentare

Zagreb String Quartet în cadrul Festivalului Musica Barcensis 2022
Locația: Biserica Evanghelică Fortificată din Vulcan
duminică, 28 august 2022 – ora 17:00

Intrarea este liberă.

Fondat ca primul ansamblu permanent și profesional de acest gen pe scena muzicală croată, Zagreb Quartet a susținut primul lor concert pe 25 aprilie 1919. Membrii la acea vreme erau Václav Huml, prima vioară, Milan Graf, a doua vioară, Ladislav Škatula (mai târziu Miranov) , violă și Umberto Fabbri, violoncel – toți profesori la conservatorul din Zagreb. În primele două decenii, mulți muzicieni au trecut prin cvartet (Jan Prybyl, Jan Holub, Francis E. Arány, Dragutin Aranyi, Zlatko Topolski, Stjepan Šulek, Aleksandar Szegedi, Ljudevit Dobronji…), care a luat deja vârfuri. standarde de performanță, făcând până astăzi coloana vertebrală a muzicii Zagrebului și a cvartetului croat. În primele etape, Cvartetul a format un repertoriu muzical larg, variind de la muzică clasică precum Hayden, Mozart, Beethoven, Brahms și așa-numitul repertoriu de cvartet de fier, până la compozitori contemporani cu un accent deosebit pe compozitorii croați. În spectacolele lor au fost incluse în mod regulat lucrări ale lui Božidar Širola, Josip Štolcer Slavenski, Milko Kelemen, Marko Ruždjak, Frano Parać, Dubravko Detoni și mulți alții. În sezonul 1930 – 1931, membrii au pornit în primul lor turneu internațional în Republica Cehă și Germania, câștigând recenzii măgulitoare și adesea denumiți „celebrii”. Spectacolele regulate în Croația și în turneele internaționale le-au marcat existența până în prezent. În afara Europei, au susținut multe turnee în Statele Unite, fosta Uniune Sovietică, Rusia, Canada, Australia, Noua Zeelandă etc. Cooperarea cu alți muzicieni solo proeminenți începe, de asemenea, în faza lor incipientă. Prima perioadă a Cvartetului Zagreb s-a încheiat cu cel de-al Doilea Război Mondial, un nou capitol începând în 1954 datorită inițiativei muzicienilor din Cvartetul Academic de Coarde (Akademski gudački kvartet) – Josip Klima, Tomislav Šestak, Dušan Stranić, Zvonimir Pomykal. Tocmai violonistul Josip Klima a fost cel care, cu scurte întreruperi, a condus cvartetul în următoarele două decenii până în 1987, urmat de Zlatko Balija, Edo Pečarić și Đorđe Trkulja. Alți violonişti au fost Zlatko Balija, Edo Pečarić, Nikola Jambrošić, Ivan Kuzmić și Marija Cobenzl, violiştii Dušan Stranić i Daniel Thune și violonceștii Fred Kiefer și Josip Stojanović. Cea mai lungă experiență de a cânta în cvartet, o perioadă de 37 de ani, îi aparține violonistului Ante Živković. (Muzicologul Hana Breko a evidențiat două formații principale în timpul celei de-a doua etape, primul fiind Josip Klima, Zlatko Balija, Dušan Stranić și Fred Kiefer, iar al doilea Josip Klima, Ivan Kuzmić, Ante Živković și Josip Stojanović.) De remarcat faptul că în acea perioadă, știrile și noutățile aduse de Muzički bienalle Zagreb, reflectă foarte mult asupra repertoriului ansamblului care interpretează cele mai recente realizări interne și internaționale ale cvartetului.

În anul 1987, Goran Končar ajunge în poziția de prima vioară, marcând începutul unei noi perioade. Pe această poziție rămâne până în 2012, alături de Goran Bakrač și mai târziu Davor Philips (din 2001) la vioara a doua, violiștii Ante Živković, cu Hrvoje Philips din 2005 și Martin Jordan la violoncel (din 1991). Acele vremuri au fost marcate de cicluri de concerte la Muzeul Mimara și la Sala Națională a Renașterii Croate (Preporodna dvorana) a Căminului Național, iar din 2008 la Institutul de Muzică Croată (Hrvatski glazbeni zavod), unde se desfășoară până în prezent sezonul Cvartetului din Zagreb.

Reputația ansamblului este confirmată de turneele internaționale și de găzduiri organizate în anii 1990, în care încearcă în special să crească gradul de conștientizare a stării de război aflate în desfășurare în Croația. Au fost organizate tururi de la Concertgebouw din Amsterdam, Rudolfium din Praga și St. John’s Smith Squarea din Londra până la sediul Națiunilor Unite din New York și Guangyuan Concert Hall. Au interpretat compoziții majore precum Arta Fugii a lui Bach, ultimele cvartete de coarde ale lui Beethoven. Unul dintre spectacolele care ar trebui evidențiate este Ultimele șapte cuvinte ale lui Hristos de Joseph Haydn, interpretată în cripta bisericii Sf. Ana din Ierusalim. În 2012, Sergej Evseev și în 2014, Marin Maras au loc pentru scurt timp ca primă vioară, urmând să fie înlocuite de sezonul 2017/2018 de Martin Krpan, alături de alți membri: Davor Philips, Hrvoje Philips și Martin Jordan.

Discografia bogată a Cvartetului, înregistrată de-a lungul a aproape două decenii, include discuri pentru Jugoton, PGP RTB, Melodicom, Sastruphon, Nuova Era Records, ZYX Classic, RCA, Da Camera Magna, Croatia Records, ZG Zoe, Cantus/HDS și multe altele. Ultimul album – cooperarea cvartetul Leoš Janáček și cvartetul Antonína Dvořáka – a fost publicat de casa de discuri Spona Classics.

Numeroase recompense și premii includ cele mai importante premii naționale: Premiul Orașului Zagreb în 1957 și 2001, Premiul Milka Trnina, Premiul Josip Štolcer Slavenski al lui Vjesnik, Premiul Vatroslav Lisinski, Premiul Vladimir Nazor atât anual, cât și premiul pentru întreaga activitate, în 2009.

În cadrul Festivalul Musica Barcensis 2022 – Ediția a XIII-a, desfășurat între 2 iulie și 28 august 2022, vor avea loc concerte în fiecare duminică, în cele 7 săptămâni de vară, în biserici fortificate sau biserici – monument din Țara Bârsei (10 evenimente). Festivalul debutează în 2 iulie cu un eveniment devenit deja tradiție: o excursie muzicală itinerantă în zona Zagon – Covasna, moderată de muzicienii Ursula și Kurt Philippi. Alte 9 concerte vor fi susținute în fiecare duminică din lunile iulie și august, de peste 100 de artiști din 3 țări, în bisericile evanghelice din Cristian, Măieruș, Sânpetru, Codlea, Prejmer, Ghimbav, Feldioara, Hărman și Vulcan, organizatori fiind, și în acest an, Fundația pentru Cultură și Patrimoniu Forum ARTE, Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov, alături de bisericile evanghelice în care au loc concertele.

Programul festivalului între:
02 iulie 2022 – Excursie muzicală (Ozun – Zagon – Covasna – Păpăuți )
03 iulie 2022 – ora 17:00 – Cristian- Orchestra de tineret Szerenád (Sf. Gheorghe), dirijor Lőfi Gellért
10 iulie 2022 – ora 17:00 – Măieruș – Ciprian Dancu & Tiberius Quartet (Sibiu / Tg. Mureș)
17 iulie 2022 – ora 17:00 – Sînpetru – Flauto Dolce & Gabor Hegyi & Max Braisch (Cluj / Germania)
24 iulie 2022 – ora 17:00 – Codlea – Valentin Șerban & Gabriel Gîțan (Brașov /București)
31 iulie 2022 – ora 17:00 – Prejmer – Coro Piccolo (Karlsruhe, Germania)
07 august 2022 – ora 17:00 – Ghimbav – Duo Cell’Arpa (București)
14 august 2022 – ora 18:00 – Feldioara – Bachchor & Capella Coronensis, dirijor S. Schlandt
21 august 2022 – ora 17:00 – Hărman – PercussioNescu & Matei Ioachimescu (București)
28 august 2022 – ora 17:00 – Vulcan – Zagreb String Quartet (Croația)

Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi locuri noi, biserici fortificate din jurul Brașovului, monumente de o valoare culturală deosebită, încărcate de istorie, situate într-un cadru natural de excepție. Muzica, spațiul gotic sau clasicist se îmbină armonios, astfel încât vizitatorul va avea parte de o experiență frumoasă și mereu surprinzătoare.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea normelor în vigoare, dacă va fi cazul.

Organizatori: Fundația Forum ARTE, Biserica C.A. din România – Parohia Brașov
Bisericile C.A. din: Cristian, Măieruș, Sânpetru, Codlea, Prejmer, Ghimbav, Feldioara, Hărman și Vulcan
Parteneri: Consiliul Județean Brașov, Primăria Comunei Feldioara, Primăria Municipiului Codlea, Primăria Orașului Ghimbav
Sponsori: NBHX Rolem, Pop94
Parteneri media: Radio România Muzical, RTT, Monitorul Expres, Zile și Nopți, News BV, BizBrasov, Brassaï Magyar Adás, Karpatenrundschau

Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov

Mai multe informații despre concerte și artiști se găsesc pe site-ul și pe pagina de FB Forum ARTE:
www.forumarte.ro/musica-barcensis-2022
www.facebook.com/fundatiaforumarte

Contact

Organizator:

Fundaţia Forum ARTE

Brasov, Piaţa Sfatului nr.17

0268.476.913


Loc de desfășurare:

Urmează în Braşov 6445

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe