Apreciez 0
Expoziţia Concurs de Arhitectură Românească din cadrul Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010 va fi vernisată la Braşov, vineri, 21 ianuarie, la ora 15:00, în foaierul Teatrului Dramatic Sică Alexandrescu din Piaţa Teatrului, numărul 1. BAB 10, deschisă publicului braşovean în perioada 21 – 29 ianuarie între orele 11:00 – 17:00, a premiat şi proiectul "Sediul administrativ al bisericii evanghelice Braşov, Piaţa Sfatului, numărul 17" al biroului de arhitectură "Exhibit Arhitectura" din Braşov, autori arhitecţii Johannes Bertleff şi Dragoş Oprea.
„Anii de boom economic care au precedat criza financiară au prilejuit construcţia de arhitectură contemporană de calitate, iar această perioadă de educare şi evoluţie s-a reflectat şi în lucrările apărute în ultimii doi ani, în care se manifestă apetenţa publicului pentru arhitectura modernă" apreciază arh. Constantin Goagea, director al revistei Arhitectura şi co-organizator al Bienalei de Arhitectură.
Ediţia curentă a BAB10 a atras participarea a 215 proiecte, un număr record de lucrări, toate realizate în ultimii doi ani. În concurs au participat atât lucrări realizate de arhitecţi români în alte ţări, precum Eleveţia, Italia, Austria sau Belgia, cât şi lucrări realizate de arhitecţi din afara ţării pentru beneficiari din România.
Dintre cele 215 lucrări înscrise, în urma preselecţiei au fost acceptate în concurs 171 de lucrări, în creştere cu peste 30% comparativ cu ediţia precedentă, în care au concurat 122 de proiecte. „În România criza a fost mai puţin agresivă decât în alte pieţe, cum a fost Spania de exemplu, ţară în care s-au închis poate cele mai multe birouri de arhitectură" subliniază arh. Constantin Goagea. În România construirea nu a fost oprită atât de abrut, iar arhitecţii care au continuat să lucreze au acordat mai mult timp perioadei de concepţie şi de execuţie. Chiar dacă încă nu se poate spune că au apărut soluţii de arhitectură pentru vremuri de criză, arhitecţii au supravieţuit ca profesie şi au înţeles responsabilitatea lor în folosirea inteligentă a resurselor.
În cadrul expoziţiei din Braşov vor fi expuse lucrările nominalizate şi câştigătoare. Catalogul BAB 10, care va putea fi achiziţionat la expoziţie, cuprinde totalul lucrărilor înscrise în această ediţie.
Componenţa juriului Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010 a fost următoarea: Preşedintele juriului: arh. Nanne de Ru (Olanda), Membru internaţional în juriu: arh. Lukasz Zagala (Polonia), Comisar: arh. Mariana Celac – Uniunea Arhitecţilor din România, arh. Michael Buck (Cluj), arh. Cosmina Goagea (Bucureşti), arh. Beatrice Lucaci (Timişoara), arh. Adrian Soare (Bucureşti) şi arh. Mihai Ţucă (Sibiu).
Organizatorii şi partenerii ai Bienalei de Arhitectură Bucureşti 2010:
Organizatori – Uniunea Arhitecţilor din România, revista Arhitectura, Asociaţia Zeppelin
Coorganizator – Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Braşov-Covasna-Harghita
Cu sprijinul – Ambasadei Olandei; Institutului Polonez; Muzeului Naţional de Artă Contemporană; Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Partener – Roca
Teatrul Sica Alexandrescu , expozitie , arhitectura , OAR , Teatrul Dramatic , urbanism
Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.