Adaugă
Publicitate

Prezentare

Filarmonica Brasov are placerea de a va invita la concertul simfonic ce se va desfasura joi, 29 ianuarie 2009 pe scena Cercului militar (ora 19), sub conducerea dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU, solista fiind pianista japoneza NAOKO ANZAI. Programul simfonic va propune intalnirea cu capodopere ale muzicii romantice si moderne din cultura rusa si din cea finlandeza:
  • A. Borodin - Tabloul simfonic „In Asia Centrala" (1880)
  • S. Rachmaninov - Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra, op. 18 in do minor (1901)
  • J. Sibelius - Simfonia a III-a op. 52 in Do major (1907)
La granita secolelor al XIX-lea si al XX-lea, cultura muzicala rusa atinsese un impresionant nivel de perfectionare prin activitatea compozitorilor Musorgski, Rimski-Korsakov, Borodin si Ceaikovski, dovedind posibilitatea lansarii a doua directii de creatie: cea folclorica si cea romantica. Asociatia lui Balakirev a dat nastere Grupului celor cinci, ai carui compozitori au promovat valorile muzicale nationale ruse prin eforturile lui Balakirev, Cui, Musorgski, Borodin si Rimski-Korsakov. Alexandr Porfirievici Borodin s-a nascut in 1833 la Petersburg, studiind la Academia medico-chirurgicala si devenind doctor in stiinte in 1858. Chimist de renume european, profesor la institutia la care studiase, eminent om de stiinta, Borodin s-a alaturat totusi Grupului celor cinci in anul 1862. Simfonist de mare consistenta, Borodin este privit ca fiind creatorul simfoniei ruse si cel care a fundamentat cvartetul de coarde in muzica sa naţionala, alaturi de P. I. Ceaikovski. Ampla sa viziune orchestrala programatica se poate distinge in tabloul simfonic „In Asia Centrala" (1880), ce se adauga celor trei simfonii (ultima neterminata) prin care a schimbat destinul muzicii instrumentale ruse. „Nu voi trada niciodata, de dragul unei mode, melodia ce rasuna mereu in mine ca intr-o fantezie de Schumann, prin intermediul careia percep intreaga lume inconjuratoare". (Serghei Rachmaninov) Liadov, Arenski, Taneev, Glazunov, Rachmaninov, Skriabin, Miarkovski, Prokofiev, Stravinski si Sostakovici sunt personalitatile care au condus muzica rusa si sovietica spre modernitate in prima jumatate a veacului al XX-lea. Al doilea concert pentru pian si orchestra op. 18 in do minor (1901) semnat de S. Rachmaninov se remarca prin dramatismul sau patetic, cel care cuprinde cu un gest amplu si generos atat lirismul si avantul optimist, cat si melancolia fara seaman ce caracterizeaza muzica lui Rachmaninov. Pianistica sa concertanta confera opusului una dintre cele mai puternice marturii ale unui stil interpretativ ce reuneste marile dominante ale pianistilor ai secolului al XIX-lea, conservand - intr-un timp al modernitatii agresive - valorile romantice ale muzicii. Finlanda, tara celor 1000 de lacuri, cu vazduhul sau luminat de nopti albe si aurore boreale, a ramas necunoscuta lumii muzicale profesioniste pana cand, in veacul romantic, cateva personalitati componistice i-au valorificat potenţialul sonor. Folclorul (cristilizat in emblematica creatie Kalevala - 1853) a alimentat dezvaluirea dominantelor sale in arta lui Jan Sibelius, un caz particular al istoriei muzicii. Biletele se gasesc la Filarmonica sau cu o ora inaintea inceperii concertului, la Cercul militar. Pretul unui bilet este de 20 RON (pret redus 10 RON). Biletele pentru liceeni au pretul de 3 RON.

Urmează în Braşov 6423

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe