Adaugă
Publicitate

Prezentare

Duminică, 31 octombrie, ora 11:45, vor fi dezvelite într-un cadru festiv cele două reliefuri noi din bronz de pe soclul statuii reformatorului Johannes Honterus de lângă Biserica Neagră.

Statuia lui Johannes Honterus, opera sculptorului berlinez Harro Magnussen, a fost dezvelită la 21 august 1898 cu prilejul sărbătoririi a 400 de ani de la naşterea reformatorului. Cele două reliefuri originale din bronz au căzut pradă hoţilor, cel vestic în 1999, iar cel estic în 2009, neputând fi recuperate în ciuda eforturilor depuse. Mulţumită grijii domnului Wilhelm Roth din Augsburg, originar din Braşov, s-a confecţionat o replică a plăcii vestice, care a fost montată în 2002. După nici un an de la furtul celei de-a doua plăci, s-a reuşit refacerea ambelor cu sprijinul Ordinului Suprem Militar al Templului din Jerusalim-Marele Priorat General Magistral al României-Comanderia „Johannes Honterus" nr. 35 Braşov, al Turnătoriei Select Metlemplast S.R.L. din Odorheiul Secuiesc şi al S.C. Remat Braşov S.A.

Astfel duminică vor fi dezvelite într-un cadru festiv ambele reliefuri noi din bronz, replica iniţială după placa vestică urmând să fie amplasată într-un loc care va fi ales ulterior în incinta Parohiei. Alegerea datei de 31 octombrie nu este una întâmplătoare, fiind Ziua Reformei Bisericeşti iniţiată de Dr. Martin Luther în 1517 la Wittenberg în Germania. Cunoscutul teolog şi umanist braşovean, Johannes Honterus, este cel care a răspândit Reforma Bisericească în Transilvania pornind din Braşov, din Biserica Neagră. Cele două reliefuri îl prezintă pe Honterus în două ipostaze obişnuite ale activităţii sale: relieful vestic îl arată pe umanist în tipografia sa, unde s-au realizat primele tipărituri în anul 1539. Relieful estic îl prezintă pe preotul Honterus împărtăşind un bolnav. Faptul că aceste replici au putut fi realizate nu înseamnă pentru Parohia noastră doar simpla refacere a statuii vandalizate ci şi o acţiune de suflet, deoarece din prima jumătate a secolului al XX-lea Parohia poartă şi al doilea nume, „Honterusgemeinde" după reformatorul braşovean.


Etichete:

cultura , Biserica Neagra , Johannes Honterus

Contact

Loc de desfășurare:

Curtea Johannes Honterus nr. 2

0268511824

Urmează în Braşov 6433

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe