Adaugă
Publicitate

Prezentare

Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" Braşov vă invită în această luna la următoarele evenimente culturale:

  • Marţi, 03.06.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 10,00 -12,00 – Atelier de creativitate pentru seniori organizat şi susţinut de Asociaţia Colors Braşov
    Asociaţia Colors Braşov desfăşoară activităţi incluzive de divertisment pentru seniori, oferind alternative acestei categorii de a-şi petrece frumos vârsta, de a se simţi utilă şi preţuită, de a valorifica energia, cunoştinţele şi experienţa acumulate, potenţialul creativ, de a se exprima prin artă.
  • Marţi, 03.06.2014, Sediul central, etaj I, Mediatecă, orele 13,00 – Vernisajul expoziţiei de artă plastică şi pictură
  • Joi, 05.06.2014, Alianţa Franceză, Biblioteca Franceză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Cineclub francofon: Banlieu 13 (Franţa, 2004). Un film de Pierre Morel. Cu Cyril Raffaelli, David Belle, Tony D'Amario. Acţiune, 84 minute.
    Faptele se petrec în ghettoul din Paris, în anul 2010, unde un poliţist sub acoperire şi un fost asasin încearcă să găsească şi să neutralizeze o bombă cu neutron.
  • Joi, 12.06.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Seara de carte
    "Seara de carte" este un loc unde oamenii se cunosc și creează oportunități pentru interacțiuni sincere. E un spațiu cald, primitor, care așteaptă să vă primească. Iniţiativa voluntarilor iubitori de carte este găzduită de Biblioteca Judeţeană Braşov, care pune la dispoziţie mansarda Casei Baiulescu, un loc potrivit pentru asemenea întâlniri.
  • Luni, 16.06.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului maghiar - Sherlock Holmes nevében (În numele lui Sherlock Holmes) (producţie 2012). Regia: Zsolt Bernáth. Distribuţia: Szénási Kristóf, Kugler Nikolett, Ungvár Ádám. Fantastic, 99 minute. Filmul urmăreşte doi băieţi, Holmes şi Watson, în investigaţia lor asupra dispariţiei bizare a copiilor din oraş. Ancheta îi va atrage într-o călătorie plină de aventuri într-o lume supranaturală.
  • Luni, 16.06.2014, Sediul orele 17,00 – Convorbiri despre muzică cu Petruţa Măniuţ-Coroiu.
    Tema întâlnirii Anotimpuri muzicale
  • Marţi, 17.06.2014, Secţia de Împrumut, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00– Seara filmului românesc: Supravieţuitorul (2008). Regia: Sergiu Nicolaescu. Distribuţia: George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Sergiu Nicolaescu. Acţiune, 117 minute. După război, Comisarul Moldovan (Sergiu Nicolaescu) a făcut ani grei de puşcărie politică. Distracţia comandantului închisorii, un colonel sovietic (Ion Dichiseanu), era să îl oblige să joace ruleta rusească. Numai norocul incredibil şi spiritul de supravieţuitor l-au făcut pe Moldovan să apuce ziua graţierii. Ieşit din puşcărie, fostul comisar intră într-un circuit internaţional de jocuri de ruletă rusească organizate clandestin pentru o elită amatoare de spectacole extreme. La sfârşitul anilor '70 soarta îl aduce într-un oraş din centrul Europei, unde diabolicul Goldberg (Vladimir Găitan/Cristian Moţiu), o veche cunoştinţă din tinereţe, patronează o variantă "îmbunătăţită" a acestui joc: aşa-numita ruletă rusească încrucişată, în care doi oponenţi trag unul în altul. Atracţia spectacolului este confruntarea dintre Moldovan şi fostul interpret Cristian Vasile (Ion Ritiu/ Lucian Viziru) - deja veterani ai nemilosului joc şi din tinereţe. Treptat, Comisarul întâlneşte numeroase alte figuri familiare - atât inamici, cât şi prieteni. Pare chiar că toată lumea interlopă a Bucureştiului anilor 1940 s-a mutat în acest oraş. Amintirile îl bântuie pe Moldovan, care începe să desluşească iţele unei vechi întâmplări în care mai fuseseră implicaţi Goldberg, Cristian Vasile şi iubita acestuia, Zarada (Ileana Lazariuc). Folosindu-se de fler şi de două ajutoare de nădejde (Limba, vechea lui cunoştinţă, interpretat de Jean Constantin şi un şofer de taxi, interpretat de Cristi Iacob), Comisarul dejoacă planurile inamicilor şi îl "uşurează" pe Goldberg de un milion de dolari. Totuşi, nu reuşeşte să îl salveze pe Cristian Vasile, care, în runda finală a jocului îşi dovedeşte loialitatea necondiţionată. În final, Comisarul descoperă că omul care conducea jocul din umbră era nimeni altul decat colonelul rus ce îi făcuse viaţa amară în puşcărie şi decide să îl înfrunte încă o dată.
  • Vineri, 20.06.2014, Sediul Central, etaj I, Sala mare de lectură, orele 13,00 – Simpozion ASTRA, Despărţământul Fraţii Popea Săcele – Manifestare dedicată împlinirii a 150 de ani de la moartea lui Simion Bărnuţiu (1808-1864).
  • Vineri, 20.06.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Jocuri pentru voluntariat susţinute de Asociaţia Colors Braşov
    Asociaţia Colors lucrează intens cu tinerii, iniţiind şi organizând numeroase activităţi dedicate. Printre acestea, Jocurile pentru voluntari au fost gândite ca întâlniri periodice de interacţiune, de prezentare a diferite asociaţii, cu preocupările şi proiectele lor, şi de crearea a unui spaţiu de comunicare prin joc.
  • Marţi, 24.06.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului englez: 500 days of Summer (S.U.A., 2009). Regia: Marc Webb. Distribuţia: Zooey Deschanel, Joseph Gordon-Levitt. Dramă romantică, 95 minute. 500 Days of Summer este povestea lui Summer si relatia ei cu Tom. Summer nu crede in dragoste adevarata, in suflete pereche si barbatul potrivit. Tom in schimb este un romantic incurabil care nu renunta la ea nici in ruptul capului. Desfasurandu-se pe o perioada de 500 de zile, povestea celor doi "indragostiti" este rostita din punctul de vedere al lui Tom si a actiunilor sale care se lasa usor influentate de muzica pop. Film nominalizat la Premiul Globul de Aur pe anul 2010.
  • Joi, 26.06.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Seara de carte
    "Seara de carte" este un loc unde oamenii se cunosc și creează oportunități pentru interacțiuni sincere. E un spațiu cald, primitor, care așteaptă să vă primească. Iniţiativa voluntarilor iubitori de carte este găzduită de Biblioteca Judeţeană Braşov, care pune la dispoziţie mansarda Casei Baiulescu, un loc potrivit pentru asemenea întâlniri.
  • Vineri, 27.06.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Cineclub organizat împreună cu Asociaţia Kunstadt
    Cineclubul este o iniţiativă în colaborare, care îşi propune să promoveze producţiile cinematografice româneşti recente, proprii şi coproducţii, dar şi cele mai interesante şi inedite producţii recente străine. În acelaşi timp scopul lui este să educe publicul. Fiecare ediţie beneficiază de prezenţa unui invitat (regizor, producător, actor), iar proiecţia filmului este urmată de o sesiune de întrebări adresate de public organizatorilor. Proiecţia este urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Dialog moderat de Mara Oprişiu, jurnalist cultural şi producător independent.

Expoziţii

  • Expoziţie de ex libris – Sediul Central, etaj I, Artişti maghiari creatori de ex libris
    Expoziţia reuneşte o serie de ex libris-uri şi creaţii de mici dimensiuni semnate de mari artişti maghiari din Ungaria şi Transilvania, păstrate în fondul de patrimoniu ale secţiei Colecţii Speciale. Selecţia a urmărit să arate valoarea estetică, evoluţia stilurilor şi caracteristicile artei grafice mici din perioada de la sfârşitul veacului al XIX-lea până în a doua jumătate a secolului următor. Sunt expuse creaţii semnate de pictori, desenatori şi istorici pasionaţi de heraldică din prima jumătate a secolului al XIX-lea: Gustav Kollar, Nemes Irma din Tg. Mureş, Jozsef Sebestyén von Köpeczi. Dar şi mari personalităţi ale ex librisului din Ungaria sunt prezente, precum Béla Albert Petry şi Viktor Dániel din Ungaria. O secţiune aparte este dedicată artistului de origine maghiară din Voievodina, astăzi în Republica Sârbă, care a fost ingeniosul Karoly Andruskó, ce a făcut cunoscută grafica mică dincolo de fruntarii Europei de Est. O pleiadă de graficieni din Ungaria ilustrează arta ex librisului de aici în epoca postbelică, printre care se înscriu nume cunoscute, de pildă Várkony Karolyi, Nágy László, Póka György, Antal Fery, Nándor Varga. Arta exlibris-ului din România este ilustrată de numeroşi artişti maghiari, între care Karancsi Sándor, Déak Ferenc, László Feszt, Roth István, Ioan Mattis. Hervai Katalin figurează prin reuşitul ex libris premiat cu Medalia de Aur la Bienala de la Malbork (Polonia) din 1990. Secţiuni separate sunt consacrate lui Vecserka Zoltán din Tg. Mureş, Kosa Balint din Tălişoara – Covasna şi Illi Franz din Braşov, artişti maghiari cu un profil definitoriu în grafica mică, cu alegeri personale variind între liniile fine şi fluide şi gravura în lemn, influenţată de stilul tradiţiei cioplitorilor în lemn din anumite zone. Expoziţia este o pledoarie pentru frumos, arătând întruparea gândului adresat cărţii în formele sensibile ale artei.
  • Expoziţie de artă: Oana Mărţiscă – Guerre in-imaginée – Casa Baiulescu, Mediateca francofonă. Expoziţia este dedicată centenarului primului război mondial şi este o meditaţie pe marginea conflagraţiei şi a problemelor ridicate de aceasta, în cele mai felurite modalităţi artistice (fotografie, colaj, bandă desenată). Oana Mărţişcă este una dintre cititoarele fidele ale bibliotecii, pasionată de literatură şi artă, talentată în arta benzilor desenate, frecventând deopotrivă arta cuvântului scris şi a imaginii.
  • Expoziţie de pictură şi grafică – Şcoala populară de artă Braşov – Biblioteca Engleză

Etichete:

cultura , Divertisment , expozitie , film , Casa Baiulescu , voluntariat , Biblioteca Judeteana , seara de carte

Contact

Organizator:

Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" şi Casa Baiulescu B-dul Eroilor nr. 33-35, cod 500036 Braşov

0268419338, 0368450031


Loc de desfășurare:

Biblioteca Judeteana "George Baritiu" si Casa Baiulescu
B-dul Eroilor nr. 33, cod 500036 Brasov

0368412179, 0268419338, 0368450031

Urmează în Braşov 6445

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe