Adaugă
Publicitate

Prezentare

Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" Braşov vă invită în această luna la următoarele evenimente culturale:

Marţi, 06.05.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 10,00 -12,00 – Atelier de creativitate pentru seniori organizat şi susţinut de Asociaţia Colors Braşov
Asociaţia Colors Braşov desfăşoară activităţi incluzive de divertisment pentru seniori, oferind alternative acestei categorii de a-şi petrece frumos vârsta, de a se simţi utilă şi preţuită, de a valorifica energia, cunoştinţele şi experienţa acumulate, potenţialul creativ, de a se exprima prin artă.

  • Miercuri, 07.05.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Lansare de carte: Florentina Dan, Foşnet de frunze
  • Joi, 08.05.2014, Alianţa Franceză, Biblioteca Franceză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Cineclub francofon Mais où est donc passée la 7ème compagnie (Franţa, 1973). Un film de Robert Lamoureux. Cu Jean Lefebvre, Pierre Mondy, Aldo Maccione
    Comedie, 95 minute. În timpul unei confruntări haotice a armatei franceze din anul 1940, întreaga companie a VII-a dispare. Nimeni nu are ştire că ar fi căzut prizonieri. Doar trei militari s-au salvat, dar s-au trezit în spatele liniilor inamice germane. Comozi şi indiferenţi, ei ar prefera să se ţină departe de lupte, dar primesc ordin de la locotenent să captureze un camion şi să spargă cu el încercuirea.
  • Luni, 12.05.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului maghiar: A zöld sárkány gyermekei/Copiii Dragonului Verde (2010). Regia: Bence Miklauzic. Distribuţia: Zoltán Rátóti, Yu Debin, Eszter Bánfalvy.
    Dramă, 89 minute. Maté, un agent imobiliar divorţat, este însărcinat de şeful lui să vândă un spaţiu de depozitare dintr-un cartier mărginaş. Acel depozit este folosit ilegal de comercianţii chinezi pentru mărfurile lor şi este păzit de Wu, care locuieşte chiar în depozit. Între cei doi bărbaţi singuri se naşte o prietenie ciudată. Relaţiile se complică de interesul şefului lui Wu de a nu permite vânzarea depozitului, de promisiunea acestuia de a-i îndeplini visul lui Wu (întoarcerea în China şi înfiinţarea unei echipe proprii de fotbal), precum şi de apariţia unei tinere angajate a unei pizzerii. În acel moment, totul o ia razna.
  • Marţi, 13.05.2014, Manarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Un zâmbet pe portativ
    Concert şcolar oferit de elevii a 13 şcoli braşovene. Aflat la a doua ediţie, Un zâmbet pe portativ este o iniţiativă pornită de două inimoase profesoare care au propus această activitate interactivă pentru a promova copiii talentaţi de la alte şcoli, nu numai de la Liceu de muzică.
  • Joi-Vineri, 15-16.05.2014, Sediul central, etaj I, sala mare de lectura, orele 8,00 -19,30 – Convenţia naţională a Asociaţiei Medicilor Dentişti din România
    În fiecare an, Asociaţia Medicilor Dentişti, filiala Braşov se reuneşte pentru a face schimb de experienţă, a dezbate problemele acute ale breslei, a prezenta, cunoaşte şi disemina noi idei, metode şi tratamente, a expune materiale medicale şi noi produse. Este un eveniment profesional de anvergură, cu implicaţii culturale şi sociale.
  • Sâmbătă, 17.05.2014, Sediul Central, Sala mare de lectură şi Mediateca, orele 10,00-16,00 – Târgul de voluntariat Braşov
    Târgul de voluntariat, aflat la ediţia a V-a, este un eveniment anual care reuneşte numeroase organizaţii neguvernamentale, cele mai felurite, de la mici la mari, împreună cu oferta lor de servicii. Standurile sunt completate de prezentări, evenimente, jocuri, networking şi neapărat însoţite de comunicare, contribuind la întărirea voluntariatului şi dialogul cu comunitatea.
  • Marţi, 20.05.2014, Secţia de Împrumut, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului românesc Senatorul melcilor (1995). Regia: Mircea Daneliuc. Distribuţia: Cecilia Bârboră, Dorel Vişan.
    Tragicomedie, 100 minute. Senatorul Vârtosu soseşte într-o localitate montană să inaugureze o instalaţie eoliană, prilej cu care este întampinat de un potop de reclamaţii din partea ţăranilor, nemultumiţi de felul cum au fost reîmproprietăriţi. Se debarasează însă repede de ei şi se instalează într-o fostă vilă a lui Ceauşescu, în care dormise şi preşedintele Franţei, Charles de Gaulle. E încântat de atenţia cu care este abordat de trei ziarişti străini, interesaţi, de fapt, să cumpere o parcelă de munte, comandându-le pentru prânzul de a doua zi... melci. Deţi autorităţile scot la cules toată suflarea locului, melci nu prea sunt, nu-i sezonul lor. Totul degenerează într-o serbare câmpenească, terminată cu un viol. Vârtosu se retrage la o cabana din apropiere şi refuză să se implice. Răvăşit de alcool, crezând chiar că a fost otrăvit cu melci îi ciuperci, are o criza mistică, dar a doua zi, văzând că nu mai are nimic, uită promisiunile facute lui Dumnezeu şi o şterge cât poate de repede la Bucureşti.
  • Joi, 22.05.2014, Alianţa Franceză, Biblioteca Franceză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Cineclub francofon On a retrouvé la 7 ème compagnie (Franţa, 1975). Un film de Robert Lamoureux. Cu Robert Lamoureux, Jean-Marie Poiré. Comedie, 90 minute.
  • Vineri, 23.05.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Jocuri pentru voluntariat susţinute de Asociaţia Colors Braşov
    Asociaţia Colors lucrează intens cu tinerii, iniţiind şi organizând numeroase activităţi dedicate. Printre acestea, Jocurile pentru voluntari au fost gândite ca întâlniri periodice de
  • interacţiune, de prezentare a diferite asociaţii, cu preocupările şi proiectele lor, şi de crearea a unui spaţiu de comunicare prin joc.
  • Marţi, 27.05.2014, Biblioteca Engleză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului englez: The Hobbit (S.U.A., 2012). Regia: Peter Jackson. Distribuţia: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage. Fantezie, 169 minute. The Hobbit are acţiunea plasată înainte de evenimentele prezentate în trilogia Lord of the Rings şi îi are ca eroi centrali pe Bilbo Baggins și pe Gandalf. Bilbo este un hobbit care duce o viaţă liniştita în Bag End aproape de satul Hobbiton, însă existenţa lui este dată peste cap odată cu venirea bătrânului vrăjitor Gandalf.
  • Joi, 29.05.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Seara de carte
    "Seara de carte" este un loc unde oamenii se cunosc și creează oportunități pentru interacțiuni sincere. E un spațiu cald, primitor, care așteaptă să vă primească. Iniţiativa voluntarilor iubitori de carte este găzduită de Biblioteca Judeţeană Braşov, care pune la dispoziţie mansarda Casei Baiulescu, un loc potrivit pentru asemenea întâlniri.
  • Vineri, 30.05.2014, Mediateca, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Cineclub organizat împreună cu Asociaţia Kunstadt
    Cineclubul este o iniţiativă în colaborare, care îşi propune să promoveze producţiile cinematografice româneşti recente, proprii şi coproducţii, dar şi cele mai interesante şi inedite producţii recente străine. În acelaşi timp scopul lui este să educe publicul. Fiecare ediţie beneficiază de prezenţa unui invitat (regizor, producător, actor), iar proiecţia filmului este urmată de o sesiune de întrebări adresate de public organizatorilor. Proiecţia este urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Dialog moderat de Mara Oprişiu, jurnalist cultural şi producător independent.
  • Expoziţia Artişti maghiari creatori de ex libris (Sediul Central, etaj I) 
    Expoziţia reuneşte o serie de ex libris-uri şi creaţii de mici dimensiuni semnate de mari artişti maghiari din Ungaria şi Transilvania, păstrate în fondul de patrimoniu ale secţiei Colecţii Speciale. Selecţia a urmărit să arate valoarea estetică, evoluţia stilurilor şi caracteristicile artei grafice mici din perioada de la sfârşitul veacului al XIX-lea până în a doua jumătate a secolului următor. Sunt expuse creaţii semnate de pictori, desenatori şi istorici pasionaţi de heraldică din prima jumătate a secolului al XIX-lea: Gustav Kollar, Nemes Irma din Tg. Mureş, Jozsef Sebestyén von Köpeczi. Dar şi mari personalităţi ale ex librisului din Ungaria sunt prezente, precum Béla Albert Petry şi Viktor Dániel din Ungaria. O secţiune aparte este dedicată artistului de origine maghiară din Voievodina, astăzi în Republica Sârbă, care a fost ingeniosul Karoly Andruskó, ce a făcut cunoscută grafica mică dincolo de fruntarii Europei de Est. O pleiadă de graficieni din Ungaria ilustrează arta ex librisului de aici în epoca postbelică, printre care se înscriu nume cunoscute, de pildă Várkony Karolyi, Nágy László, Póka György, Antal Fery, Nándor Varga.
    Arta exlibris-ului din România este ilustrată de numeroşi artişti maghiari, între care Karancsi Sándor, Déak Ferenc, László Feszt, Roth István, Ioan Mattis. Hervai Katalin figurează prin reuşitul ex libris premiat cu Medalia de Aur la Bienala de la Malbork (Polonia) din 1990. Secţiuni separate sunt consacrate lui Vecserka Zoltán din Tg. Mureş, Kosa Balint din Tălişoara – Covasna şi Illi Franz din Braşov, artişti maghiari cu un profil definitoriu în grafica mică, cu alegeri personale variind între liniile fine şi fluide şi gravura în lemn, influenţată de stilul tradiţiei cioplitorilor în lemn din anumite zone. Expoziţia este o pledoarie pentru frumos, arătând întruparea gândului adresat cărţii în formele sensibile ale artei.

Etichete:

cultura , Divertisment , expozitie , film , Casa Baiulescu , voluntariat , Biblioteca Judeteana , seara de carte

Contact

Organizator:

Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" şi Casa Baiulescu B-dul Eroilor nr. 33-35, cod 500036 Braşov

0268419338, 0368450031


Loc de desfășurare:

Biblioteca Judeteana "George Baritiu" si Casa Baiulescu
B-dul Eroilor nr. 33, cod 500036 Brasov

0368412179, 0268419338, 0368450031

Urmează în Braşov 6425

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe