Adaugă
Publicitate

Prezentare

Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" Braşov vă invită în această lună la următoarele evenimente culturale:

Programul evenimentelor:

  • Marţi, 04.11.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 10,00-12,00 – Atelier de creativitate pentru seniori organizat şi susţinut de Asociaţia Colors Braşov
    Asociaţia Colors Braşov desfăşoară activităţi incluzive de divertisment pentru seniori, oferind alternative acestei categorii de a-şi petrece frumos vârsta, de a se simţi utilă şi preţuită, de a valorifica energia, cunoştinţele şi experienţa acumulate, potenţialul creativ, de a se exprima prin artă.
  • Joi, 06.11.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Cineclub francofon: „Ne réveillez pas un flic qui dort” (Franţa, 1988). Un film de José Pinheiro. Cu Alain Delon, Michel Serrault, Xavier Deluc. Acţiune, 97 minute.
    Rezumat : Un grup de poliţişti sunt hotărâţi să fie deosebit de vigilenţi în ceea ce îi priveşte pe traficanţii de droguri şi pe criminalii care de cele mai multe ori nu plătesc pentru faptele lor. Inspectorul Grindel (Alain Delon) înţelege foarte bine motivele pentru care ei acţionează în acest fel, dar nu este de acord cu ele. Mai mult, inspectorul este decis să pornească această acţiune împotriva lor în momentul în care aceşti delicvenţi încep să îi atace pe colegii lui din poliţie, din motive neelucidate încă.
  • Vineri, 07.11.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 19,00 – Spectacol de teatru „Sunt un clovn” organizat de Asociaţia culturală Kunstadt în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Braşov. „Sunt un clovn” este un spectacol care oferă spectatorului o perspectivă curajoasă. Aceea a alegerilor care nu iau în calcul sistemul. Nu este vorba despre a fi clovn ci mai degrabă despre a-ţi asuma ceea ce ţi-ai dori să faci. Într-o singură viață nu ne putem permite să alegem nefericirea, aşa că deciziile noastre trebuie să fie înţelepte. Părerile celorlalţi ne-ar putea îmbrăca în hainele unui clovn, însă lucrul ăsta nu ar trebui decât să ne împingă mai tare spre idealurile noastre.
  • Luni, 10.11.2014, Biblioteca maghiară, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului maghiar: „Isteni műszak”/Tura divină (2013). Regia şi scenariul: Bodzsár Márk. Distribuţia: Ötvös András, Rába Roland, Keresztes Tamás. Comedie neagră, 106 minute.
    Rezumat: O poveste de un umor absurd despre afacerile cu pompe funebre, pentru care moartea are mai multă valoare decât viaţa. Milan are 20 de ani şi este jumătate sârb, jumătate maghiar. În 1992, după doi ani în război, el dezertează şi trece graniţa din Iugoslavia în Ungaria. Fost student la medicină, se angajează ca paramedic în serviciul de ambulanţă din Budapesta. La scurt timp, realizează că şoferul împreună cu medicul şef selectează pacienţii grav bolnavi şi îi „ajută” să moară. Foarte curând, înţelege că totul este legat de afacerile cu înmormântări, un antreprenor de pompe funebre plătindu-i cu generozitate pentru fiecare cadavru livrat. Milan se confruntă cu o dilemă, pentru că şi el are nevoie de bani pentru a-şi salva logodnica din Iugoslavia. Premiat la Fantasporto, nominalizări la Valladolid şi Varşovia.
  • Marţi, 11.11.2014, Secţia de împrumut, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului românesc: „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007). Regia: Cristian Mungiu. Distribuţia: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu. Dramă, 113 minute.
    Rezumat: Otilia şi Găbiţă împart aceeaşi cameră dintr-un cămin studenţesc. Ele sunt colege la o universitate dintr-un oraş din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. După-masă, ea şi Găbiţă se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiţă este însărcinată, avortul este ilegal şi niciuna dintre ele n-a mai trecut prin aşa ceva până acum. 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile face parte dintr-un proiect mai mare, intitulat Amintiri din epoca de aur - o istorie subiectivă a comunismului în România spusă prin intermediul legendelor urbane. Ţelul proiectului este acela de a vorbi despre această perioadă fără referiri directe la comunism, ci doar prin diferite poveşti concentrate pe opţiuni personale într-un timp al întâmplărilor nefericite pe care lumea trebuia să le trăiască de parcă ar fi fost fireşti.
  • Vineri, 14.11.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00-19,30 – Jocuri pentru voluntari susţinute de Asociaţia Colors Braşov. Asociaţia Colors lucrează intens cu tinerii, iniţiind şi organizând numeroase activităţi dedicate. Printre acestea, Jocurile pentru voluntari au fost gândite ca întâlniri periodice de interacţiune, de prezentare a diferite asociaţii, cu preocupările şi proiectele lor, şi de crearea a unui spaţiu de comunicare prin joc.
  • Sâmbătă, 15.11.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 21,00-23,00 – Concert de blues cu Willy de Vleeshouwer şi Eric de Wolf în cadrul Festivalului Etnovember
  • Luni, 17.11.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30-19,00 – Concert de Cvartetul de coarde „Nyári” al Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta – în cadrul Festivalului Etnovember. Concertul va fi urmat de o piesă de teatru.
  • Joi, 20.11.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Cineclub francofon: „Pour la peau d'un flic” (Franţa, 1981). Un film de Alain Delon. Cu Alain Delon, Anne Parillaud, Daniel Ceccaldi. Poliţist, 105 minute.
    Rezumat: Choucas, un fost politician devenit detectiv particular, încearcă să-şi păstreze şi în această meserie reputaţia de om foarte bine pregătit şi gata oricând să rezolve orice. Aşadar, ancheta pe care doamna Pigot i-o propune la îndemnul comisarului Coccioli, nu pare să fie deloc dificilă. Sarcina de a găsi o fată oarbă care a dispărut pare aşadar floare la ureche. Însă detectivul nu scapă atât de uşor, fiind nevoit să înfrunte o serie de dificultăţi şi să fie foarte atent pentru a nu cădea în capcana întinsă de comisar.
  • Luni, 24.11.2014, Sediul central, etaj I, Mediatecă, orele 13,00 – Convorbiri despre muzică cu Petruţa Măniuţ-Coroiu.
    Convorbiri despre muzică este o iniţiativă organizată în parteneriat cu Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania Braşov. Lector Petruţa Măniuţ-Coroiu propune subiecte de discuţie şi reflecţie din larga tematica privind muzica universală şi cultura lumii. Astfel, prelegeri despre Bach, Verdi, Schubert, Schuman, Enescu, Aurel Stroe ori urmărirea unui motiv muzical (iubirea, anotimpurile) se constituie în adevărate incursiuni culturale, dezbateri şi analize din diferite perspective (muzicologice, istorice, culturale, filosofice, religioase).
  • Luni, 24.11.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Filme despre Primul Război Mondial – proiecţie organizată de Centrul Cultural German
    • „14-18. Europa in Schutt und Asche” (1914-1918. Europa sub dărămâturi şi cenuşă) (coproducţie Franţa-Belgia, 2008). Regia: Jean-François Delassus. Documentar, 100 minute.
      Rezumat: Între 1914 şi 1918, lumea s-a aruncat într-un tip de război cu totul nou. Acest documentar al renumitului jurnalist şi realizator de filme documentare, Jean-François Delassus, încearcă să clarifice inexplicabilul. Cum au putut milioane de bărbaţi să suporte timp de patru ani incredibila duritate a vieţii din tranşee, anotimp după anotimp, zi de zi, noapte după noapte? Cum puteau să accepte ideea morţii aproape sigure, când nu puteau numi motivul exact pentru care se luptau? Delassus şi istoricul Annette Becker aduc în discuţie o teză provocatoare: Primul Război Mondial a fost întreţinut de un acord general mutual. Datorită procesării imaginilor prin intermediul tehnicii moderne, vărsarea de sânge şi nebunia frontului pot fi experimentate mai intens ca niciodată în acest documentar, care foloseşte imagini de arhivă, ce au fost colorate.
    • „Die Frau und die Fremde” (Femeia şi străinul) (Germania, 1984). Regia: Rainer Simon. Distribuţia: Joachim Lätsch, Peter Zimmermann, Kathrin Waligura, Christine Schorn, Siegfried Höchst. Film artistic, 97 minute.
      Rezumat: Karl şi Richard sunt prizonieri de război în Rusia, în Primul Război Mondial. Le este dor de casă, visează şi suferă. Richard îi povesteşte lui Karl în acest timp totul despre soţia sa, Anna. Astfel, Anna devine în imaginaţia lui Karl iubita lui secretă. Atunci când Karl, printr-o întâmplare, fuge din captivitate şi se întoarce în Germania, el se dă drept Richard în faţa Annei. Deşi Anna ştie că străinul nu este bărbatul ei, îl acceptă, începe să simtă iubire şi tandreţe faţă de el. Amândoi îl consideră pe Richard mort – şi vor să-l considere mort. Însă la sfârşitul războiului şi Richard se întoarce. Totuşi, Anna se decide pentru Karl, de la care aşteaptă un copil.
  • Marţi, 25.11.2014, Biblioteca Engleză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului englez: „12 ani de sclavie”(coproducţie SUA-Marea Britanie, 2013). Regia: Steve McQueen. Distribuţia: Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams, Michael Fassbender.
    Rezumat: Inspirat din fapte reale, „12 Years a Slave” este povestea lui Solomon Northrup (interpretat de Chiwetel Ejiofor), un afro-american care luptă pentru libertate şi supraviețuire într-o epocă în care valoarea umană era stabilită de culoarea pielii. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Northrup, un om pentru care libertatea era un drept câştigat cu greu, este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente greu de suportat, dar şi prin altele neaşteptat de pozitive, pentru Solomon viaţa şi demnitatea rămân neprețuite. În cei 12 ani de sclavie, definitorie pentru destinul său va fi întâlnirea cu Samuel Bass (interpretat de Brad Pitt), un canadian adept al abolirii sclaviei, care îşi va risca viaţa pentru a-l salva. Ecranizare a romanului omonim scris de Samuel Northrup, „12 Years a Slave” a câştigat trei premii Oscar la categoriile Cel Mai Bun Film, Cea Mai Bună Actriţă în Rol Secundar (Lupita Nyong'o) şi Cel Mai Bun Scenariu Adaptat (John Ridley), dintr-un total de nouă nominalizări.
  • Joi, 27.11.2014, Sediul Central, etaj I, Mediatecă, orele 18,00 – Cineclub organizat de Asociaţia Kunstadt: „Jodorowsky's Dune” (coproducţie SUA-Franţa, 2013). Regizor: Frank. Pavich. Distribuţia: Alejandro Jodorowsky, Michel Seydoux, H.R. Giger.
    Rezumat: „Jodorowsky’s Dune” spune povestea a ceea ce trebuia să fie adaptarea pentru marele ecran a cărţii SF Dune de către regizorul chilian Alejandro Jodorowsky (El Topo, Holy Mountain, Santa Sangre). Distribuţia filmului ar fi trebuit să includă nume precum Salvador Dali, Orson Welles, Amanda Lear, Pink Floyd sau Mick Jagger. Regizorul i-a inclus în echipa sa şi pe artistul de benzi desenate Moebius, pe pictorul suprarealist H.R. Giger, pe scenaristul Dan O’Bannon (care mai târziu a lucrat la Alien), iar pe fiul său l-a supus unui antrenament de arte marţiale de 2 ani de zile pentru rolul pe care ar fi trebuit să-l joace. Documentar, 90 minute
  • Vineri, 28.11.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00-20,00 – Conferinţă susţinută de Georgeta Filitti şi Adina Nanu – Moda de altădată. Pălăria şi istoria ei.

Etichete:

cultura , comunitate , film , Casa Baiulescu , biblioteca , evenimente culturale

Contact

Organizator:

Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" şi Casa Baiulescu B-dul Eroilor nr. 33-35, cod 500036 Braşov

0268419338, 0368450031


Loc de desfășurare:

Biblioteca Judeteana "George Baritiu" si Casa Baiulescu
B-dul Eroilor nr. 33, cod 500036 Brasov

0368412179, 0268419338, 0368450031

Urmează în Braşov 6445

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe