- intre 10:00 si 17:00 Program complet
Cultură (expoziție, lansări...)
Consiliul Judetean , Muzeul de Etnografie
2131 0
Apreciez 0
Muzeul de Etnografie din Braşov ne invită la expoziţia "Junii Braşovului şi albumul lor de familie" în perioada martie 2011 - martie 2012.
Obiceiul junilor din Şcheii Braşovului îşi are originea în mentalitatea de tip tradiţional, după care grupul de tineri are funcţie augurală, îndeplinind ritualuri de fertilitate şi de iniţiere a flăcăilor, de trecere dintr-o categorie de vârstă în alta.
Rolul activ este jucat de Junii Tineri care într-o perioada de 10 zile traversează, prin intermediul întregului ritual, anul calendaristic. Încep în ziua de Blagoveştenie, pe 25 martie. Ieşitul cu surla, traseele rituale la troiţe au valenţe apotropaice de purificare a spaţiului si de izgonire a forţelor malefice ale anului vechi; stropitul fetelor şi mersul după ouă roşii a doua zi de Paşte, precum şi scoaterea fetelor la joc indică ritualuri de fertilitate.
Complexul de gesturi rituale ciclice - hora junilor, aruncatul buzduganului şi aruncatul în ţol - care se înscriu în categoria practicilor de iniţiere, potenţează rolul simbolic al Junilor Tineri.
Ceremonialul funerar de îngropare a vătafului din a cincea zi de Paşte reprezintă îngroparea vechiului an, urmat în Duminica Tomii de alaiuri călări şi ospeţe la care participă întreaga comunitate.
Originalitatea acestui obicei constă în mutiplicarea Junilor Tineri în mai multe grupuri de bărbaţi căsătoriţi care au început să aibă rolul de reprezentanţi ai zonelor din Şchei, cu atribuţii civice de solidarizare a comunităţii româneşti. Îi numim pe Junii Bătrâni din zona Pe Tocile, înfiinţaţi în secolul al XIX-lea, Junii Curcani de „pe Coasta”, care activează din 1879, Junii Dorobanti, de „pe Coasta” şi „Pe Pajişte”, cu statut juridic din 1924, Junii Albiori constituiţi în 1860, locuitori din zona Prundului şi Pe Tocile, Junii Roşiori desprinşi din Albiori în 1908, provenind din zona Cacova, şi Junii Braşovecheni din cartierul Bartolomeu şi str. Lunga, care au luat fiinţă în 1922.
Aceste grupuri de juni însoţesc grupul Junilor Tineri la scenariile rituale, la comemorarea junilor decedaţi din ziua de Florii, în „ziua de calare” din Duminica Tomii, organizează în timpul anului, la sărbători, „jocuri strămoşeşti” şi maialuri.
cultura , expozitie , Muzeul de Etnografie , Schei , traditie , muzeu , etnografie , folclor , Junii Brasovului , Junii Brasovului si albumul lor de familie
Bulevardul Eroilor, nr. 21 A, cod 500030 Braşov (langa Muzeul de Arta)
0268476243
Bulevardul Eroilor, nr. 21 A, cod 500030 Braşov
(langa Muzeul de Arta)
0268476243
Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.