Filarmonica Brasov sustine un concert simfonic alaturi de dirijorul Ovidiu Dan Chirila si solistul Hirouky Oda (Japonia), joi, 26 martie 2009, ora 19 la Casa Armatei.
In concert:
- L. van Beethoven - Uvertura Egmont op. 84 (1810)
- L. van Beethoven - Concertul pentru pian si orchestra nr. 3 op. 37 in do minor (1800)
- A. Dvorak - Simfonia a IX-a op. 95 in mi minor Din lumea noua (1893)
"Muzica e climatul sufletului meu: acolo infloreste totul. Fiecare fraza muzicala este o putere suverana a pasiunii, iar pasiunea este o putere suverana a muzicii". (L. van Bethoven)
"Arta sfanta": astfel isi numea ultimul mare compozitor clasic si primul mare compozitor romantic singura sa ratiune de a fi: MUZICA. Unul din prietenii sai scria despre Beethoven: "nu traia decat pentru arta lui si nicio pasiune pamanteasca nu-l impiedica sa o exercite", iar Goethe afirma: "nu am vazut niciodata un artist mai concentrat, mai energic si mai sensibil".
"Eu nu scriu pentru multime, scriu pentru oameni culti! Ceea ce am in inima trebuie sa iasa la iveala". (L. van Beethoven)
Intr-un mediu vienez care l-a nemultumit intotdeauna pentru faptul ca nu se promova constant muzica simfonica, Conservatorul infiintandu-se abia in anul 1817, in capitala Austriei in care erau pretuiti virtuozii "prestidigitatori" (aşa cum ii numea el), in care orchestrele nu aveau un caracter permanent, Beethoven s-a afirmat ca pianist si mai ales ca improvizator. Ultimele două concerte pentru pian si orchestra (din cele cinci) se detaseaza prin viziunea profetica asupra genului, prin care Beethoven avea sa presimta aspecte ale artei moderne.
"Numai arta si stiinta înalta pe om pana la divinitate: cauta sa patrunzi continutul artei, merita acest lucru" - pare a ne rosti, de peste timp, Beethoven: ce altceva sa fie capodoperele sale, care ne ating sufletele cu delicatetea si puterea incontestabila a geniului?...