Apreciez 0
Slow Food Tara Fagarasului se alatura celor 1300 de convivia din intreaga lume in lupta impotriva fast-food-ului, a disparitiei traditiilor culinare locale si a dezinteresului oamenilor fata de mancarea pe care o consuma. Vineri, 4 februarie 2011 va avea loc lansarea oficiala a conviviumului Tara Fagarasului.
Cu această ocazie vom organiza o seară cu preparate culinare pregătite ca acasa în restaurantul Casa Terra din Fagaras. Alături de noi, membrii conviviumului SLOW FOOD Tara Fagarasului, se vor afla şi alţi fagaraseni dornici să deguste din preparatele "slow food", precum şi din vinurile alese cu grijă pentru acest eveniment.
Lansarea va fi urmata, la restaurantul Casa Terra, de o saptamana dedicata exclusiv produselor si mancarurilor traditionale din Tara Fagarasului . Aici va fi inaugurata cu aceasta ocazie si o zona permanenta in care identitatea specifica bucatariei de la noi se va afla la loc de cinste, din dorinta de a se conserva cat mai bine autenticitatea gustului de acasa. Redescoperirea aromelor specifice, gatitul dupa retete care se afla la loc de cinste in cultura gastronomica a Tarii Fagarasului, oameni speciali, povesti si o expozitie de fotografie semnata Mihai Sin si Marius Blană, toate acesta va asteapta incepand de vineri, 4 februarie, timp de o saptamana, in Fagaras, la restaurantul Casa Terra.
Slow food Tara Fagarasului a fost fondat din preocuparea pentru salvarea mostenirii gastronomice si pentru promovarea mancarurilor si produselor locale.
Proiectele SLOW FOOD TARA FAGARASULUI se vor indrepta in directia educatiei gustului la copii, educarea localnicilor in ceea ce priveste consumul de produse locale, culegerea si promovarea retetelor specifice zonei.
Deasemenea, conviviumul SLOW FOOD TARA FAGARASULUI se va alatura proiectelor Y.E.S. FOOD! (Young Europeans for Sustainable Food) coordonat de Slow Food Turda si „Tara Cerurilor Deschise – redescoperirea Tarii Făgăraşului" (tarafagarasului.eu).
Noul convivium va acoperi zona mărginită la sud de Munţii Fagaras si Persani , la nord, nord-est de limitele sudice ale platoului Târnavelor, zona in care se afla localitati precum Fagaras, Arpas, Beclean, Calbor, Cincu, Cuciulata, Comăna, Dragus, Dumbravita, Felmer, Hălmeag, Hoghiz, Lisa, Mandra, Parau , Racos, Recea, Sambata, Șercaia, Săvăstreni, Sinca, Soars, Ungra, Venetia, Vistea, Victoria.
Ce este SLOWFOOD
Slow Food este o organizatie internationala care se opune efectelor degradante ale culturii fast food. Scopul principal al acesteia este pastrarea si promovarea produselor culinare locale prin programe de educare a gustului. Fondata in 1986 in Italia, organizatia s-a extins rapid in intreaga lume, inclusiv in Romania, avand astazi peste 100.000 de adepti reuniti in 1300 de convivial (organizatii locale).
Slow Food inseamna: bun, curat si onest. Asta inseamna ca hrana noastra trebuie sa aibe gust bun, sa fie produsa intr-un mod curat, care sa nu afecteze mediul inconjurator, interesul animalelor sau sanatatea noastra. De asemenea, sustinem ca producatorii trebuie sa primeasca o plata onesta pentru munca lor.
Evenimente
Slow Food organizeaza in intreaga lume evenimente la nivel local, national sau international. La cel mai mare dintre acestea, Salone del Gusto (http://www.salonedelgusto.it/), participa o data la doi ani peste o mie de mici producatori si mai mult de 200 000 de vizitatori.
Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.