Adaugă
Publicitate

Prezentare

Duminica (vezi programul de mai sus), de la ora 19, in ceainaria Ceai et caetera are loc o noua intalnire "Schimb de Carti", alaturi de Roxana Carceag, moderatorul intalnirii.

Aduceti o carte, povestiti-ne despre ea si imprumutati-o cuiva!
La schimb, puteti primi o alta carte care vi se pare interesanta! La editia urmatoare discutam despre cum vi s-a parut cartea si schimbam impresii.

Cateva cuvinte despre cum se desfasoara o intalnire Schimb de carti.

"Schimb de Carti" este o serie de intalniri lunare ce se desfasoara in mai multe orase din Romania (si nu numai), simultan.

Pe scurt, ne intalnim pentru a schimba carti intre noi si a discuta intr-un cadru cat mai liber si cat mai putin rigid, la un ceai, un suc sau o cafea despre carti, autori, edituri si orice ne mai trece prin minte. Intrarea este libera si oricine poate participa.

  1. Schimb de carti s-ar putea numi la fel de bine "intalnire intre prieteni". Ne adunam intr-un spatiu prietenos, asezam cuminti cartile pe masa, cercetam infometati ce au adus ceilalti si, astfel, se leaga conversatii.
  2. Conversatii care devin, de la editie la editie, din ce in ce mai animate; fiecare e liber sa intre in discutii sau doar sa stea si sa asculte, savurand un ceai, dupa cum ii place. Oricine poate participa la aceste intalniri si e important de inteles ca nu e vorba de un cerc inchis in care toata lumea se cunoaste cu toata lumea.
  3. Puteti veni si fara carti, doar ca sa ne cunoastem si sa bem un ceai impreuna. De asemenea, puteti veni si pleca oricand si puteti lua carti chiar daca n-ati adus nimic in schimb. Daca nu vreti sa luati vreo carte, desi ati adus 3, e foarte bine si asa.
  4. Gestionam noi circuitul cartilor pe la cititori. Trebuie doar sa va treceti numele si "achizitiile" pe o foaie de hartie. Atat e de simplu! :)

Alte informatii gasesti pe www.ceaietc.ro

  • ceai-et-caetera-brasov-schimb-de-carti-1
  • ceai-et-caetera-brasov-schimb-de-carti-5
  • ceai-et-caetera-brasov-schimb-de-carti-2
  • ceai-et-caetera-brasov-schimb-de-carti-4
  • ceai-et-caetera-brasov-schimb-de-carti-3

„Cartea este viața timpului nostru”, frumos spunea la un moment dat filosoful rus Vissarion Belinsky. Lectura e cea care oferă timpului atemporalitatea, iar vieții eternitatea. E adevărat, nu trăim pentru a citi, însă putem citi pentru a trăi... altfel! Și cum orice lucru frumos devine și mai frumos când e împărtășit oamenilor dragi și trăit la un anumit nivel alături de ei, iată cum, încet încet, a luat ființă atmosfera caldă și primitoare în care un grup de prieteni își spun poveștile livrești, lună de lună, la gura unui ceai aburind.
Ați ghicit, poate, vorbesc despre întâlnirile Schimbului de Cărți, găzduite la Brașov în prima duminică a fiecărei luni de Ceainaria Ceai et caetera. Aceste întâlniri nu sunt un fenoment izolat, ci din contră, au loc în mai multe orașe ale țării, simultan. Scopul acestui eveniment național este pe cât de simplu, pe atât de benefic – să învățăm să împărțim și să împărtășim, să ascultăm și nu să auzim, să avem curajul de a oferi și înțelepciunea de a primi. Într-o lume în care mai toți suntem satisfăcuți de propriile opinii și deprinși cu informația propriei voci, Schimb de Cărți e o gură proaspătă de aer cărturăresc, care nici nu critică, nici nu încuviințează, dar deschide orizonturi ample de la premisa unor discuții simple.
Schimb de Cărți e genul acela de eveniment pe care, pentru a-l putea descrie, spui că „ar fi trebuit să fii acolo!”. Rețeta e simplă – oameni cu aceași pasiune pentru frumos (pentru că lectura – și nu mă refer doar la literatură! – e o artă, nu-i așa?!) aleg să își petreacă o plăcută seară de duminică pe lună în compania unor lecturi cât mai variate, a unei game de ceai tot pe atât de variate, într-o atmosferă non-formală, liniștită și cât se poate de permisivă pentru interesele lor cultivate.
Mă simt onorată de titulatura de „moderator” al acestui eveniment începând cu toamna anului 2011, dar mă simt cu atât mai bucuroasă cu cât rolul meu este minimalizat la maxim. Spun aceasta deoarece întâlnirile curg de la sine, invitații vorbesc cu plăcere și fără timiditate, cărțile aduse cunosc un periplu necontenit între participanții la eveniment, astfel că am devenit ca o mică familie care se întâlnește o dată pe lună la un ceai și care profită de seara aceea împreună într-o manieră erudită, dar liniștită și relaxată. Vestea bună, dragii mei, este că ușa casei noastre e mereu deschisă! Nu ezităm defel în a accepta membri noi în familia noastră de la Ceai et caetera și de a le arăta că „acasă” este acolo unde sufletul tău se simte la adăpostul a ceea ce îl face fericit.
Paradoxal la prima vedere, dar diversitatea formațională (de la studenți, absolvenți de filologie, I.T., economie, resurse umane, filosofie, inginerie, la avocați, librari, viitori medici sau traineri) și cea livrescă sunt elementele cheie care nu doar că nu oferă niciun loc liber prozaicului la masa noastră, dar ne și apropie. Pe lângă scrierile de beletristică predominante la întâlnirile noastre, am avut plăcerea de a intra în contact cu cărți de filosofie (la inițiativa lui Sever Gulea, blogger Libris) și de a îmi face o idee – e drept, nu exhaustivă – despre noțiunea de teosofie, pasiune căreia Andrei Iatan i se dedică de ani de zile. Adrian Caziuc, care se ghidează după principiul „citesc doar ceea ce pot aplica în viață” e o resursă binevenită de cărți de auto-dezvoltare, asemeni Alinei Pop, de altfel. În ceea ce privește literatura de consum, suntem mereu la curent cu ultimele apariții datorită prietenilor noștri de la Librăria Șt. O. Iosif și a vastelor lor cunoștințe în domeniu. Alături de Anca Gânscă, gazda noastră (cu care, printre altele, împart și pasiunea pentru limba japoneză), îmi place să insuflu o briză orientală fiecărei ediții, prin prisma autorilor și a lecturilor din zona asiatică. Deși ușor reticenți la sugestiile care ne par diferite (și aproape toate sunt diferite!) sfârșim de fiecare dată prin a ne regăsi unii în propunerile altora și nu de puține ori în aceste luni ne-am spus „unde am fi putut afla (despre) asta dacă nu veneam la Schimb de Cărți?!”.
Dragi prieteni, dacă v-am convins, vă aștept cu mare drag să ni vă alăturați. Experiența Schimbului de Cărți e mai mult decât o buchiseală în grup, e o lecție de viață în pași livrești, unde fiecare dintre noi setează tempo-ul dorit și alege melodia care îl definește – melanjul final, însă, este motivul care întărește faptul că citim pentru a trăi... altfel. Dacă nu v-am convins... ei bine, aceasta e doar pentru că „trebuie să fiți acolo” pentru a vă convinge singuri!
Vă salut și vă aștept! - Roxana Carceag


Etichete:

cultura , ceai , Ceai et caetera , lectura , Schimb de carti

Contact

Organizator:

Ceai et caetera

Brasov, str. Latina, nr. 15 (Schei, aproape de statia Tocile)

0372741745 si 0732161729 Anca Gânscă


Loc de desfășurare:

Brasov, str. Latina, nr. 15 (Schei, aproape de statia Tocile)

0372741745 si 0732161729 Anca Gânscă

Urmează în Braşov 6433

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe