Adaugă
Publicitate

Prezentare

Biserica Evanghelică C. A. din România lansează inițiativa turistică “Descoperă sufletul Transilvaniei” pentru salvarea bisericilor fortificate săsești

Peste 180 de Biserici fortificate din Transilvania – un patrimoniu de o valoare națională și internațională inestimabilă – pot fi descoperite de turiștii români și străini. Multe dintre aceste biserici fortificate datează încă din secolul al XII-a. După emigrarea comunităților săsești în Germania, multe dintre ele au rămas nefolosite. Ele au un potențial turistic enorm, potențial care poate fi dezvoltat în folosul întregii societăți românești. Biserica Evanghelică C.A. din România, în proprietatea căreia se află acest patrimoniu, se implică activ în dezvoltarea lor turistică prin inițiativa “Descoperă sufletul Transilvaniei!”.

Biserica Evanghelică C. A. a pregătit încă din toamna anului 2012 inițiativa de promovare a bisericilor fortificate din Transilvania prin încurajarea și susținerea activităților locale turistice și lansarea brandului “Descoperă sufletul Transilvaniei” (“Discover the soul of Transilvania”). Intenția Bisericii Evanghelice C. A. din România este de a unifica eforturile locale de promovare turistică și întreținere a bisericilor fortificate, biserici care acoperă zona geografică de la Orăștie (jud. Hunedoara) până la Prejmer (jud. Brașov).

După 1989, 95% din cei 250.000 de sași transilvăneni au părăsit România. Patrimoniul lor – cele peste 180 de biserici fortificate – sunt într-un acut pericol de distrugere prin vandalizare sau degradare. Prin înscrierea lor în circuitul turistic național și internațional ele pot fi păstrate și valorificate ca amprentă culturală a unei întregi zone din România. Studiul efectuat de I.R.S.O.P. România în aprilie – iunie 2013 menționează: “Un procent impresionant de 77% dintre adulţi ar fi interesaţi sau foarte interesaţi de oferte turistice ale Bisericii Evanghelice pentru vizitarea bisericilor fortificate şi a satelor săseşti.” Există deci o receptivitate mare în societatea românescă pentru turismul cultural la bisericile fortificate.

Brandul “Descoperă sufletul Transilvaniei” se dorește o referință la autenticitatea și spiritualitatea interculturală care caracterizează până astăzi Ardealul. Brandul este integrativ și depășește limitele patrimoniului etnic săsesc. El are o importantă dimensiune europeană și este deschis tuturor celor care vor să dezvolte zona în același sens turistic – cultură, natură, autenticitate. Etalonul turistic este Biserica Neagră din Brașov. Ea a atras în 2012 peste 200.000 de turiști. Celelate biserici, cum ar fi bisericile fortificate din patrimoniul mondial UNESO (Prejmer, Darjiu, Saschiz, Viscri, Valea Viilor, Câlnic și Sighișoara), au același potențial turistic ridicat, dar încă nu sunt suficient de bine cunoscute, ceea ce duce la un trafic turistic redus – un dezavantaj nu numai pentru respectivele biserici fortificate, ci și pentru economia localității și a zonei.

Țara Bârsei promovează în cadrul programului pilot trei biserici care dispun în acest moment de infrastructură turistică adecvată: Bisercile fortificate Hărman și Prejmer precum și Biserica Neagră. În final, proiectul va pune în valoare toate obiectivele turistice majore din jurul bisericilor fortificate de la Codlea, Hălchiu, Prejmer, Ghimbav, Cristian, Rotbav, Bod precum și bisericile de la Râșnov, Bartolomeu sau Feldioara.

În momentul de față, în Țara Bârsei sunt situate bisericile care atrag cei mai mulți vizitatori din toată Transilvania. Astfel la Biserica Neagră s-au înregistrat în 2012 180.000 de turiști, la care se adaugă 20.000 spectatori ai concertelor estivale. Aceste date plasează Biserica Neagră în fruntea celor mai vizitate biserici din Transilvania. La rândul ei, biserica fortificată de la Prejmer a fost cea mai vizitată biserică-cetate din Transilvania, având 35.000 de turiști în 2012. Următoarea clasată este biserica de la Biertan cu 30.000 de biletet vândute în 2012.

Biserica Evanghelică C. A. din România își propune să promoveze intern și internațional acest patrimoniu cultural încă nedezvoltat. In sezonul turistic 2013, promovarea are loc prin publicitate extinsă, printr-o aplicație smartphone (“Die Siebenbürgische Kirchenburgen-landschaft”/”Peisajul bisericilor fortificate din Transilvania”) și printr-un pașaport de vacanță care oferă acces ușor și financiar avantajos la 24 de biserici fortificate (germ: “Ferienpass”). Promovarea bisericilor fortificate este susținută de profesionalizarea serviciilor (instructajul ghizilor onorifici, reglementarea accesului, cazare in locații specifice) și diversificarea ofertei turistice pe plan local (expozitii, concerte, serbări tradiționale, pelerinaje, recepții în cetăți cu produse tradiționale).

Pașaportul de vacanță se poate procura la punctul de turism al celor trei biserici din Țara Bârsei incluse în proiect (Biserica Neagră, Bisericile fortificate Hărman și Prejmer). Acesta este oferit turiștilor în schimbul unei donații de minim 50 lei și este valabil până la sfârșitul sezonului turistic al bisericilor fortificate, în 31 octombrie. Suma astfel strânsă va contribui la susținerea proiectului ”Descoperă sufletul Transilvaniei 2014”.

Biserica Evanghelică C. A. își propune pe termen scurt realizarea unei mai bune percepții turistice a bisericilor fortificate si ale localităților respective, diversificarea ofertei culturale locale si extinderea sezonului turistic la bisericile fortificate până în luna octombrie/noiembrie. In acelaș timp, ea urmărește includerea în circuitul turistic a noi obiective turistice.

În paralel a fost dezvoltată o aplicație smartphone prin care utilizatorii pot afla informații turistice, istorice și de localizare a tuturor bisericilor fortificate săsești din Transilvania. Aceasta poate fi descărcată gratuit, atât pentru Android cât și pentru iOS, de pe site-ul www.kirchenburgen.org .

Bisericile fortificate care vor putea fi vizitate cu acest pașaport sunt: Biertan, Axente Sever, Cristian, Cisnădie, Hosman, Cârța, Mediaș, Moșna, Cisnădioara, Turnișor-Sibiu, Stejărișu, Dupuș, Valea Viilor (județul Sibiu), Bărcut, Cincu, Hărman, Cincșor, Biserica Neagră Brașov, Seliștat, Prejmer (județul Brașov), Sebeș (județul Alba), Archita, Biserica din Deal Sighișoara, Apold (județul Mureș).
Informatii la tel. 0268511824


Etichete:

cultura , Biserica Neagra , Biserica fortificata Prejmer , Biserica Evanghelica Harman , Descopera sufletul Transilvaniei

Contact

Organizator:

Biserica Evanghelică C.A.

Curtea Johannes Honterus 2, cod postal 500025, Braşov

0268511824


Loc de desfășurare:

Urmează în Braşov 6425

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe