Adaugă
Publicitate

Prezentare

Într-un bun spirit braşovean, în care diferitele etnii şi biserici istorice convieţuiesc paşnic împreună, începând de luni, 18.01. până 25.01.2011, creştinii braşoveni sunt invitaţi să participe la a 5-a ediţie a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, organizată de cele şapte biserici istorice din Braşov (Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică), Biserica Reformată, Biserica Evanghelică-Lutherană C.A. (maghiară), Biserica Evanghelică C.A. (germană) şi Biserica Unitariană).

Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din acest an a fost aleasă de biserici din Ierusalim cu mottoul din versetul din Faptele Apostolilor: „Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătură frăţească, în frăngerea pâinii şi în rugăciuni" (Faptele Apostolilor 2, 42).

În prefaţa documentului comisiei ecumenice din Ierusalim, care pregătiea săptămâna de rugăciune pentru 2011, este subliniat dorinţa lui Isus din rugăciunea sa preoţească „dă Tată, ca toţi să fie una!" (Ioan 17,21) Prin acesta se înţelege că toţi cei care se străduiesc, se roagă sau lucrează pentru unitate creştinilor fac voinţa lui Dumnezeu.

Dialogul ecumenic în România are o tradiţie de patru decenii şi s-a materializat atât la nivel oficial al confesiunilor creştine recunoscute cât şi în cadrul unor comunităţi religioase locale mai ales din cadrul bisericilor protestante istorice. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor se practicată în unele comunităţi din Braşov încă din anii şaptezeci. Din anul 2007 bisericile istorice din Braşov se întâlnesc în forma actuală pentru a pune în evidenţă elemente de unitate creştină şi dorinţa de unitate exprimată prin rugăciune. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor se organizează şi în alte oraşe cum ar fi Sibiu, Sighişoara, Bucureşti, Reşiţa etc. Săptămâna de Rugăciune in Brasov exprima unitatea crestinilor nu numai prin acela că se roagă înpreună enoriaşi de diferite confesiuni, ci şi prin fraţia locuirorilor al acestui oraş multicultural, deoarece se roagă şi se vesteşte Cuvântul lui Dumnezeu în fiecare biserică în trei limbi: româna, maghiară si germană.

Este şi o zi fără predică, când enoriaşii se roagă. Celelalte 7 zile sund împărţite între cele 7 biserici istorice cu predică a unui preot de altă confesiune. Asta înseamnă că în ziua de rugaciune a enoriaşilor o biserică a unei confesiuni se dublează. De două ori a fost cea romano-catolica (Blumăna şi Franciscană), o dată cea reformată (Casa Speranţei) şi o data cea evanghelică săsească din Bartolomeu. În anul 2011 o să fie la biserca ortodoxă „Sfântul Nicolae".

Mişcarea ecumenică împlineşte anul trecut în 2010 la nivel global a înplinit vârsta de 100 de ani. Prima iniţiativă remarcabilă din domeniu aparţine unor societăţi de misiune globală şi s-a materializat printr-o conferinţă la Edinburgh în vara anului 1910. De atunci mişcarea ecumenică a evoluat şi s-a răspândit, fiind marcată astăzi de ideea „unităţii în diversitate". Aceasta exprimă dorinţa de unitate şi a convieţuirii în armonie între diferitele confesiuni creştine, acceptând difereţele de identitate şi tradiţie a acestora. Dialogul interconfesional este susţinut astăzi de Consiliul Mondial al Bisericilor cu sediul în Geneva având ca membri un număr de 349 bisericii din 110 ţări. Din partea biserici catolice Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor a fost aprobată de către papa Pius al X-lea (1903-1914) şi prin promulgarea scrisoarei papei Benedict al XV-lea (1914-1922), enoriaşi care participă la aceste rugăciuni pot avea parte şi de indulgenţă plenară.

Creştinii au cu toţii aceeaşi misiune: să propovăduiască Evanghelia lui Isus Hristos unei lumi marcate de dezbinare şi ură. Modul de îndeplinire a acestei misiuni este diferit, dar nu trebuie să se întâmple în disarmonie. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Braşov este o mărturie pentru aceasta.

Programul slujbelor ce vor avea loc in cadrul Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor 2011:


Etichete:

cultura , credinta , Religie , biserica , Biserica Neagra , Biserica Sf. Nicolae , Biserica Reformata , Biserica Inaltarea Domnului , Biserica Sfîntul Apostol Petru , Biserica Unitariana , Biserica Inaltarea Sfintei Cruci

Urmează în Braşov 6423

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe