Adaugă
Publicitate

recomandat

- Program complet

Cultură (expoziție, lansări...)

Muzeul Civilizatiei Urbane

Muzeul Civilizatiei Urbane , Muzeul de Etnografie

7 lei adulti; pensionari 3 lei; elevi/studenti 1,5 lei

0268475565

Imbunatățește Sesizează

4689 0

Prezentare

Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului gazduieste expozitia "Strainul aproape. Despre oameni, viata si munca in Romania" cu fotografii din colectia fotografului Stephan Drube.

Nascut in 1948 la Munchen, Stephan Drube a studiat arta, etnografia si sociologia la academia de arta si la Universitatea din Hamburg. Ca discipol al profesorului Bazon Brock, a fost preocupat de irnpactul civilizatiei moderne asupra civilizatiei traditionale si a intreprins cercetari in aceasta cdirectie in Germania, Venezuela, Rusia, Creta, iran si Romania.

incepand cu anul 1975, tirnp de trei decenii a calatorit an de an in Romania, studiind viata taranilor din Maramures, Muntii Apuseni, Vrancea si fiind interesat in mod special de structurile rurale autarhice, de micile comunitati din satele de munte, unde se mai practicau mestesugurile traditionale. Metoda intrebuintata a fost aceea a documentarii unui fenomen si revenirea sa dupa 10 sau 20 de ani, pentru a inregistra transformarile care s-au petrecut.

O constanta preocuprilor sale a fost identificarea si documentarea problernelor cu care se confruntau oamenii, in special mestesugarii rurali. Prin dinamica schimbarii, accelerata dupa prabusirea comunsmului, viata satelor romanesti, indeletnicirile, rnestesugurile, peisajele culturale, modul traditional de viata in general, sunt amenintate in existenta lor mai mult decat oricand. Prin selectia unor cazuri particulare si reflectarea lor rnaniera programat subiectiva, autorul si-a propus sa treaca dincolo de simpla reprezentare a problematicii, prin implicare si interpretare, devenind un adevarat militant al pastrarii identitatilor locale si zonale in noua structura europeana in care romanii se pregateau sa intre.

Stephan Drube a anticipat ca dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana dinamica economica se va accelera si va aduce si va duce la marginalizarea micii gospodarii taranesti, care va fi coplesita de marile corporatii alimentare, iar cultura traditionala a satului va fi ameninata cu dispartia.

El crede ca pastrarea identitatilor locale din Romania ar fi posibila prin evitarea greselile facute in alte tari. astfel, cercetarea lui Stephan Drube s-a transformat dintr-un proiect stiintific oarecare, intr-o lupta pentru conservarea a ceea ce el a numit „unicitatea ramanerii in urma a Romaniei". Stephan Drube este adeptul crearii unor regiuni-muzeu locuite de tarani si mestesugari incurajati financiar sa-si exercite profesiile, sa-si vanda produsele vizitatorilor interesati sa cunoasca direct moduri de productie si traditii culturale stravechi.

Expozitia ofera o documentatie a schimbarilor survenite in viata rurala din tara in ultimele decenii, indeosebi a gospodarillor si mestesugurile traditionale, schimbari care se dovedesc a fi in mare masura negative. Drube ne arata ceea ce de obicei este omis, sau ceea ce calatorii care astazi viziteaza Romania nu ajung sa vada, unele aspecte imortalizate in fotografiile sale scapand chiar si celor care traiesc in Romania.

in acest sens, expozitia se doreste a fi un imbold la meditatie, adresat in special noua, romanilor, atragandu-ne atentia asupra valorilor pe care (inca) le detinem si a nevoii imperioase de a le pastra. Stephan Drube a facut cunoscute publicului larg cercetarile sale din Romania prin expozitii deschise in Germania la Universitatea Humboldt din Berlin, la „Leibniz institut fur Landerkunde" (institutul Geografic de stat) din Leipzig, la „siebenburgisches Museum (Muzeul sasilor transilvaneni) din Gundelsheim si in Romania la Muzeul taranului Roman (Bucuresti), Muzeul Brukenthal - Casa Friedrich teutsch (sibiu), la Muzeul Maramuresului (Baia Mare), la Muzeul Judetean "stefan Cel Mare" (Vaslui) si acum la Muzeul de Etnografie Brasov.
autorul textului: dr. loan-George andron

„La inceput am ales Romania pur si simplu pentru ca eram constient ca exista mai putine solicitari de burse pentru Europa de Est, dar dupa primul teren mi-am dat seama ca va fi intr-adevar o experienta inedita. Dupa multe incercari de obstructionare, statul roman mi-a acordat bursa; indraznesc sa cred ca am fost unui dintre ultimii occidentali carora s-a permis sa se plimbe liber, fara insotitor, prin diferite regiuni ale tarii. Cu toate acestea proiectul meu a fost dus la bun sfarsit. succesul lui se datoreaza in mare parte intelegerii de care au dat dovada „subiectii" mei, care intre timp mi-au devenit prieteni, insotindu-ma pretutindeni in gand." Stephan Drube http://www.stephandrube.de


Etichete:

cultura , expozitie , Muzeul de Etnografie , traditie , Fotografie , muzeu , etnografie , folclor , Muzeul Civilizatiei Urbane

Contact

Organizatori:

Muzeul Civilizatiei Urbane

Piata Sfatului nr.15, Brașov

0268.475.565


Muzeul de Etnografie

Bulevardul Eroilor, nr. 21 A, cod 500030 Braşov (langa Muzeul de Arta)

0268476243


Loc de desfășurare:

Piata Sfatului nr.15, Brașov

0268.475.565

Urmează în Braşov 6445

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe