Filarmonica Braşov a susţinut, în această vară, un turneu demn de prestigiul stagiunii aniversare care s-a încheiat (cea care a marcat 130 de ani de muzică simfonică în Braşov). Turneul s-a desfăşurat în perioada 29 iulie-18 august şi a inclus numeroase concerte simfonice susţinute în mai multe oraşe ale Italiei
, cele mai importante fiind cele prin care s-a inaugurat şi s-au închis porţile Festivalului de la ROCCAS CALEGNA (Filarmonica Braşov fiind, de anul trecut, orchestra festivalului desfăşurat în apropiere de Pescara).
Concertele au prilejuit şi întâlniri cu solişti de operă italieni, repertoriul incluzând atât capodopere ale muzicii simfonice clasice şi romantice, cât şi uverturi ale compozitorilor italieni şi câteva lucrări contemporane.
Însă marele eveniment al verii a fost concertul desfăşurat la Vatican în seara zilei de 6 august, în prezenţa a numeroase personalităţi ale culturii şi administraţiei italiene: primarul Romei şi personalităţi din forul de conducere al Vaticanului Programul oferit în memoria Papei Paolo al VI-lea (de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit trei decenii) a inclus Simfonia 40 în sol minor de W. A. Mozart şi cea de-a cincea Simfonie beethoveniană, prefaţată de Uvertura „Hebridele" de F. Mendelssohn-Bartholdy. Momentul a fost marcat de o emoţie intensă, fiind organizat la castelul Grandolfo, în Piaţa libertăţii (unde se află reşedinţa de vară a Papei) sub titlulatura celui de-„Al doilea eveniment muzical pontifical", în prezenţa a două mii de spectatori. Sub îndrumarea dirijorală a maestrului olandez Gerard Oskamp, Filarmonica Braşov a dăruit audienţei de peste două mii de spectatori o interpretare de a intensitate expresivă revelatoare, un omagiu muzical penru înaltul prelat care considera muzica „un mod fascinant de a interpreta aspiraţiile, incertitudinile şi fiorul sufletului uman, felul prin care se poate traversa - prin seninătate şi lumină - criza obscură a gândurilor şi ale sentimentelor, în numele valorilor umane cele mai înalte şi autentice".
În avanpremiera deschiderii stagiunii, finalul Festivalului internaţional "Cerbul de aur" a prilejuit melomanilor braşoveni un eveniment muzical de proporţii: desfăşurarea primului concert în cadrul căruia au colaborat cele două mari instituţii de spectacol ale Braşovului: Filamonica (cea care a avut iniţiativa acestui concert şi care a susţinut efortul de organizare) şi Opera (aflată la cea de 55-a aniversare). Spectacolul a fost înregistrat de Televiziunea Română şi ne face plăcere să anunţăm faptul că iubitorii de artă din întreaga ţară vor fi părtaşii acestei memorabile întâlniri muzicale.
Maestrul ILARION IONESCU-GALAŢI şi soliştii NICOLETA CHIRILĂ - soprană, ANA VALENTINA MĂRGĂRAŞ - soprană, ASINETA RĂDUCAN - mezzosoprană şi MIHAI IRIMIA - tenor au fost, alături de ORCHESTRA FILARMONICII, CORUL OPEREI BRASOV şi de HAYDN DEANE actorii principali ai acestui concert dedicat tuturor brasovenilor care şi-au exprimat dorinţa ca seara simfonică să fie inclusă în programul oficial al Festivlului "Cerbul de aur" începând cu următoarea ediţie. Programul a reamintit publicului câteva dintre marile uverturi şi arii celebre al repertoriului Operei, cărora s-au alăturat muzica de dans (valsuri în prelucrări simfonice celebre) şi muzică de film ("Sunetul muzicii"). Încheierea concertului (al cărori martori au fost câteva mii de braşoveni şi invitaţi ai Festivalului) a prilejuit tuturor confirmarea valorii pe care o are, în sufletul nostru, muzica maestrului care a dăruit României racordarea artei sale la exigenţele universale: ecourile profunde ale primei Rapsodii enesciene au aureolat - cu o emoţie greu de descris în cuvinte - momentul final al evenimentului.
Materialul a fost intocmit de Lect. univ. dr. Petruţa Măniuţ, consilierul muzical al Filarmonicii Braşov
FILARMONICA BRASOV
Str. Apollonia Hirscher nr.10
500025 BRAŞOV
Tel: 0268 - 473.058
Mobil: 0723 - 292.598
Fax: 0268 - 475.389
www.filarmonicabrasov.ro