Adaugă
Publicitate

Prezentare

SPECTACOL DE TEATRU ”LEAR-Un nebun amar și unul dulce”
adaptare după William Shakespeare

Sâmbătă, 10 septembrie 2016, ora 20:00

Lear. Un nebun amar și unul dulce, adaptare după William Shakespeare,

este one-man-show susținut de cunoscutul actor brașovean Mihai Bica. Este o ocazie excepțională, anul 2016 fiind decretat Anul Shakespeare, întrucât se împlinesc 400 de ani de la trecerea în eternitate a celui mai mare dramaturg al lumii, a cărui actualitate și forță culturală nu încetează să ne surprindă și să ne hrănească.

Spectacolul va înfățișa povestea concentrată a vieții atât de tulburătoare, surprinzătoare și pilduitoare a Regelui Lear, din perspectiva zilelor noastre, pornind de la principiul modern al psihodramei. Din poziția de stăpân egocentric, narcisiac, cu accese tiranice, cu drept de viață și de moarte asupra celorlalți, Regele Lear ajunge robul aparențelor, al falsului, devine sclavul artificiilor goale de conținut. O nevoie interioară extremă de a fi adulat îl împinge să inițieze concursul de „declarații de dragoste” pentru fiicele sale, concurs pentru care pune în joc, în chip de „recompense”, câte o treime din regatul său. Semnul cel mai limpede al crizei sale interioare este dat de faptul că este gata să renunțe la imagine, la putere și statut, pentru a obține aceste superlative. Goneril și Regan, fiicele mai mari, profită și îi oferă aceste laude false, supradimensionate, artificiale, îi hrănesc ego-ul cu aparențe lipsite de consistență, în timp ce mezina, Cordelia, cea care își iubește cu adevărat tatăl, refuză acest joc aberant, pledând pentru simplitate și adevăr. Cordelia este întruchiparea iubirii autentice, atât de rară. „Iubește fără vorbe / iubește și taci” – în original Love and be silent - este deviza Cordeliei, pe care o putem așeza aproape de îndemnul augustinian „Iubește și fă ce vrei.” Orbit de aparențe, la tăcerea Cordeliei, Lear va izbucni irațional, pedepsind iubirea și răsplătind minciuna. Lear distruge astfel armonia, ordinea și echilibrul lumii sale, prin această agresiune irațională împotriva iubirii. Declanșarea furiei și frustrării este uriașă, cu efecte incalculabile, devastatoare: el o dezmoștenește și o alungă pe Cordelia și își împarte într-o clipă regatul celor două fiice, renunțând la prerogativele sale și încredințându-se fiicelor mai mari. Cum era de așteptat, odată premiul obținut, atitudinea fiicelor mai mari se va schimba; își vor da în scurt timp arama pe față, silindu-l, astfel, să realizeze că a greșit, îndurerându-l, trecându-l prin toate stările negative imaginabile. Paradoxal, tocmai în aceste momente i se acordă lui Lear șansa să înceapă o explorare interioară de unde va ieși învingător, se va trezi la lumina conștiinței și discernământului, a adevărului – și va deveni un altfel de om, de o caldă empatie și umanitate, un om adevărat. Adevărata noblețe a regelui Lear și-o va câștiga, astfel, prin suferință, asumare și înțelegere.

Shakespeare ne transmite sentimentul că îi cunoaștem personal personajele și în același timp, le oferă libertate de mișcare în timp și spațiu și, esețial, libertate de decizie. Sensul major al spectacolului stă în credința că omul are șansa de a se schimba în bine, de a se regenera, de a se re-umaniza.

Prezente și vii în magma textului, temele principale conținute și dezbătute în spectacol sunt extrem de actuale: tema capcanei aparențelor și a imposibilității de a discerne între adevăr și fals, între iubirea reală și cela falsă, între viață și moarte, între înțelepciune și superficialitate etc., tema relațiilor atât de complicate astăzi, ca și ieri, dintre copii și părinți, tema nebuniei purificatoare, a furtunii interioare ce conduce la armonie.

De patru sute de ani, ne pune oglinda în față, cu un scop ce transcende, în momentele sale de grație, arta și se împletește cu viața însăși, cu scopul de a ne reaminti propria umanitate și frumusețe interioară ce trebuie mereu scoasă la lumină, cultivată și prețuită.

Lear. Un nebun amar și unul dulce, o producție a Centrului Cultural Reduta, spectacol care își pune întrebările esențiale cu inima deschisă pe masă și cheamă publicul ca prieten, martor și judecător la o împărtășire din moștenirea shakespeariană ce are în centru, după 400 de ani, iubirea pentru om.

Alina Hiristea - regizor:
“Lear își deschide sufletul în fața noastră, oferindu-ne cu generozitatea regăsită o cale valabilă de a vindeca sfâșierea interioară, de a „exorciza” răul din interior, de a cauteriza, de a rezolva un conflict interior propriu omului contemporan.
Replica declanșatoare a acestui spectacol-mărturisire despre regenerare conține recunoașterea greșelii inițiale: „Am nedreptățit-o.” Doar pornind de aici, ne spune Lear, omul are șansa de a face propria călătorie spre adevăr și regăsirea propriei identității și a sensului și rostului său în lume. Greșeala poate fi corectată, omul este perfectibil, cum o afirmă adagiul creștin: ca și fiul risipitor, Lear retrăiește împreună cu noi o experiență - drumul de lacrimi - la capătul căreia am putea spune: „pierdut a fost și s-a aflat, mort a fost și a înviat”.”

Echipa spectacolului:

Distribuția: Lear – Mihai BICA

Regia, adaptarea scenică și ilustrația muzicală: Alina HIRISTEA

Producător: Marius Cristian CISAR

Costume: Ilona Lorincz

Filmare și editare video: Felix Crișan

Lumini: Marcel Vlădăreanu

Sunet, video: Cătălin Vlădăreanu

Tehnică scenă: Bogdana Găgeanu, Didi Blănaru, Ștefan Kreis

Sufleur: Marian Cârstea

Contact

Organizator:

Centrul Cultural Reduta

Str. Apollonia Hirscher, nr. 8, Brasov, cod postal 500025

0268419706


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Str. Apollonia Hirscher, nr. 8, Brasov, cod postal 500025

0268419706

Urmează în Braşov 6445

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe