Apreciez 5
Există pe lumea asta un depou de tramvaie, se numeşte depoul de nord. În fiecare zi aici se strecoară tramvaie tatuate pe bord.
(…) Apare apoi un alt tramvai şi totul se repetă… etc… etc… Cu alte cuvinte, rutina. Acest depou îşi are propriul cimitir. Acolo sunt duse vagoanele moarte, de la care se scot unele piese, mai bune sau mai rele. Ca şi organele pentru transplant. Iar ceea ce nu foloseşte nimănui se descompune treptat din cauza timpului şi a ploilor. Rugineşte, putrezeşte, se dărâmă… etc… etc… Cu alte cuvinte, rutina. Este în acest cimitir un vagon transformat în spaţiu locuibil. Aici îşi ţin turele paznicii, desemnaţi de administraţia depoului să păzească tramvaiele moarte de tot felul de amatori de fier vechi. Salariul paznicilor este mic, dar orarul este foarte comod, se lucrează 24 cu 48 (ore). Vagonul nu este prea curat, dar murdăria de aici e cumva deosebită. Chiar sfântă. Mai exact: dacă n-ar fi ea, n-ar mai fi nici acest vagon, nici cimitirul, nici depoul, nici tot universul.
Aşa îşi începe Vasili Sigarev piesa de teatru Olenka (titlul original Phantom Pains). Un depou. Doi paznici tineri şi durerea unui suflet amputat. Sufletul Olgăi. Olga revine în fiecare noapte în depoul unde soţul ei a murit strivit de un tramvai, căutând fantomele unei poveşti pe care vrea să o ţină în viaţă, în încercarea zadarnică de a o retrăi...
Autorul este cunoscut publicului braşovean din spectacolul Lapte negru, în regia lui Claudiu Goga. Exponent al noii dramaturgii ruse, extrem de puternice şi extrem de directe, Sigarev pune în acest text, în aceeaşi cheie crud-socială şi promiscuu-umană, problema iubirii şi a absolutului ei, oferindu-ne o piesă de o forţă dramatică impresionantă.
Piesa este pusă în scenă, pe scena braşoveană, de regizoarea Sânziana Stoican.
Din distribuţie fac parte: Iulia Popescu, Demis Muraru, Silviu Debu, Relu Siriţeanu şi copilul Denisa-Anne Marin. Scenografia îi aparţine lui Valentin Vârlan.
Premiera a avut loc vineri 28 martie şi sâmbătă, 29 martie 2014, ora 19, la Teatrul Sică Alexandrescu.
cultura , teatru , Teatrul Sica Alexandrescu , piesa de teatru , stagiune
Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.