Adaugă
Publicitate

Autor premiat cu Premiul Pulitzer în deschiderea Festivalului de Dramaturgie Contemporană Braşov

Prezentare

Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, Braşov, debutează luni, 24 noiembrie, ora 19.00, pe Scena Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu”, cu un spectacol produs de Teatrul Naţional „Vasile Alecsadri” din Iaşi. Acasă, în miezul verii de Tracy Letts – text premiat cu Premiul Pulitzer, în 2008, dar şi cu cinci Premii Tony – s-a jucat cu mare succes în America şi în întreaga lume. De mare succes a fost şi filmul realizat după piesa lui Tracy Letts, film ce a beneficiat de o distribuţie de excepţie, printre care: Merly Streep şi Julia Roberts, actriţe nominalizate, pentru rolurile create aici, la Premiile Oscar, Globurile de Aur şi BAFTA.

Şi în spectacolul ieşean, regizat de Claudiu Goga şi având scenografia semnată de Ştefan Caragiu, distribuţia este una de excepţie: Mihaela Arsenescu Werner, Doina Deleanu, Haruna Condurache, Constantin Puşcaşu, Tatiana Ionesi, Teodor Corban, Petronela Grigorescu, Cosmin Maxim, Călin Chirilă, Emil Coşeru, Doru Aftanasiu, Ioana Corban, Diana Chirilă. Graţie lor, graţie conceptului regizoral concentrat pe decriptarea labirintului psihologic în care autorul ne aruncă, povestea familiei Weston, prinde viaţă.
„Piesa mea este o istorie de familie” spune autorul şi ne vorbeşte despre profesorul Weston care, la şaizeci şi nouă de ani, alege să se sinucidă, lăsând în urmă pe soţia sa Violet – bolnavă de cancer şi dependentă de pastile, o mama cu o personalitate puternică ce erodează relaţiile cu proprii copii; pe Barbara, fiica cea mare – aflată în pragul divorţului; pe Ivy, fiica mijlocie – cea care află că partenerul său actual, verişorul Charles, îi este de fapt frate; pe Karen, fiica cea mică – pradă uşoară pentru bărbaţi dubioşi. O reuniune de familie îi pune faţă în faţă pe toţi aceşti protagonişti ai „istoriei de familie”, prilejind o vivisecţie profundă ce pune în lumină lumea ascunsă a relaţiilor de familie.

A doua seară a Festivalului de Dramaturgie Contemporană va avea ca preambul un moment dedicat cărţii de teatru. Vor fi prezentate publicului braşovean trei cărţi editate de Editura Nemira, în Colecţia Yorick, trei cărţi fundamentale pentru arta teatrului: Jerzy Grotowski, Teatru şi ritual. Scrieri esenţiale, traducere din limba poloneză Vasile Moga, prefaţă George Banu, Peter Brook, Spaţiul gol, traducere din limba engleză Monica Andronescu, prefaţă Andrei Şerban şi Konstantin Sergheevici Stanislavski, Munca actorului cu sine însuşi, vol. 2, traducere din limba rusă Raluca Rădulescu.
Seara de marţi va continua, la ora 19.00, cu spectacolul Un pic prea intim de Rajiv Joseph, regia Cristi Juncu, scenografia Cosmin Ardeleanu, un spectacol al Teatrului „Nottara” din Bucureşti. Rajiv Joseph face parte din generaţia tânără de dramaturgi americani, debutul său făcându-se pe Broadway, în 2005, cu piesa Huck&Holden. A urmat apoi, în 2006, Un pic prea intim, despre care York Times nota: „o piesă cu un ceva care te face să nu te poţi uita în altă parte”. Este un text despre sinceritate, sinceritatea cu noi înşine, despre puterea de a recunoaşte că acţiunile noastre pot avea, uneori, efecte dezastruoase, un text despre
auto-analiză şi forţa de a repara în viaţă ceea ce se mai poate repara. Într-o săptămână, Tom Greene, protagonistul piesei, reuşeşte să lase însărcinate trei femei: pe iubita sa, pe vecina de apartament şi pe studenta lui. Ce se întâmplă mai departe, vom afla din spectacolul Teatrului „Nottara”, ce îi are în distribuţie pe Catrinel Dumitrescu, Andi Vasluianu, Dan Bordeianu, Cristina Florea, Irina Velcescu, Diana Roman.


Etichete:

cultura , Teatrul Sica Alexandrescu , Festivalul de Dramaturgie Contemporana , taatru

Contact

Organizator:

Teatrul Sică Alexandrescu

Piata Teatrului nr.1, Brasov

0268412969, 0268416699, 0268418850


Loc de desfășurare:

0268412969, 0268416699, 0268418850

Piata Teatrului nr.1, Brasov

Informaţii suplimentare 233

Urmează în Braşov 6433

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe