Apreciez 0
Poveşti fantastice, poveşti de viaţă, poveşti de iubire sau ultimele zile ale Festivalului de Dramaturgie Contemporană, Braşov
Cea de a XXIV-a ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană se apropie de sfârşit. În aceste ultime zile de festival, spectatorii au ocazia să intre în universul pieselor a doi dramaturgi americani. A fi sau a nu fi – comedie ce poartă semnătura lui Nick Whitby şi care a avut premiera pe Broadway, în 2008 – este un remake al filmului cu acelaşi titlu, realizat, în 1942, de Ernst Lubitsch. Acţiunea este plasată într-o Polonie a vremurilor tulburi, aflată sub ocupaţie nazistă, şi urmăreşte povestea actorilor Teatrului Polski. Atunci şi acolo, până şi o poveste de iubire este supusă unor provocări ce altfel nici nu am şti că există. Spectacolul, ce va fi prezentat vineri, 16 noiembrie, este produs de către Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti şi este regizat de Vlad Massaci.
Un alt autor american, deţinător al Premiului Pulitzer pentru dramă, este prezent în festival cu trei poveşti de viaţă extrem de puternice. David Lindsay-Abaire a scris piesele într-un act Eights, That Other Person, Baby Food (prezentate la Teatrul „Sică Alexandrescu”, într-un singur spectacol, sub numele Cel de lângă tine, în regia lui Vlad Zamfirescu), în cadrul evenimentului „The 24 Hour Plays On Broadway”. O competiţie în care piesele (toate într-un singur act) sunt scrise, regizate, produse şi prezentate în numai 24 de ore. Acest eveniment este descris de The New York Post ca fiind echivalentul „unui dans pe sârmă fără plasă de protecţie”, provocarea pe care o oferă atât dramaturgilor, actorilor, regizorilor cât şi producătorilor, făcându-l să fie extrem de popular.
Seara de sâmbătă continuă cu un musical sub inconfundabila semnătură a Adei Milea. Lumea fantastică a lui Gellu Naum explodează luxuriant, sub fraza muzicală a artistei, iar „povestea lui Robinson cel pierdut pe o insulă pustie, îndrăgostit de o sirenă, confruntându-se cu piraţi şi canibali, cu amintiri, regrete şi idealuri, are un parfum irezistibil, o muzicalitate încântătoare, splendid captată şi transpusă în partitură de uimitoarea fantezie a Adei Milea. Insula e un musical delicios, cântat/dansat/jucat cu poftă, prospeţime, bucurie şi culoare de protagonişti.” (Claudiu Groza – Revista Tribuna) Spectacolul Teatrului Naţional din Cluj este ultimul spectacol din concurs.
Ultima zi de festival (duminică, 18 noiembrie) va începe cu un spectacol lectură, după un text din dramaturgia ungară contemporană: Prah de Spiró György. Prah, praf în limba croată, redă povestea unui cuplu aflat în faţa unui bilet câştigător la loto. Visurile pe care aceştia şi le fac, speranţele şi apoi dezamăgirile redeschid rănile trecutului şi duc la reapariţia unor conflicte mai vechi. Spiró György, într-o comedie amară, prezintă nu numai o situaţie specială de viaţă, dar şi relaţiile interumane dintr-un cuplu şi mediul social în care acestea se dezvoltă. (Spectacolul se va juca la Sala Studio, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.)
Seara de Gală va lăsa loc unui regal pe care coregraful Gigi Căciuleanu îl oferă publicului, prin creaţia sa Carmina Burana, după Carl Orff, spectacol-coregrafic realizat la Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Elev al lui Miriam Raducanu şi, apoi, al Pinei Bauch, cu o carieră prestigioasă în Franţa, Gigi Căciuleanu este, de peste 10 ani, director artistic al Baletului Naţional Chilian. Pentru el „…Dansul este Poezie în sensul concentrării – într-un spaţiu mic şi
într-un timp scurt – a unei cantităţi de energie şi a unor semnificaţii cu nenumărate şi nebănuite compartimente. Poţi s-o descrii în cuvinte dacă nu ai trăit-o? Ca girafele acelea arzând şi pline cu sertare (goale) ale lui Salvador Dali. Poţi să le explici dacă nu le-ai văzut?“ Despre Poezie este vorba şi în spectacolul-eveniment ce pleacă de la cantata lui Carl Orff, după texte din Codex Buranus, şi devine viu la întâlnirea dintre trei arte: Teatru, Dans şi Muzică.
cultura , teatru , Teatrul Sica Alexandrescu , Festival , Festivalul de Dramaturgie Contemporana
0268412969, 0268416699, 0268418850
Piata Teatrului nr.1, Brasov
Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.