Adaugă
Publicitate

Maia Morgenstern pe scena braşoveană

Prezentare

În urmă cu câţiva ani, autorul spaniol Juan Mayorga era invitat la Festivalul de Dramaturgie Contemporană Braşov unde i se citea un text, în cadrul lecturilor de piese contemporane. Acel text, Hamelin, a fost montat, apoi, în Bucureşti, la Teatrul Mic, de către regizorul Claudiu Goga. Anul acesta, Juan Mayorga, dramaturg multipremiat şi jucat în toată lumea, profesor de artă dramatică la Şcoala Superioară de Artă Teatrală din Madrid, este prezent din nou la Braşov, miercuri, 14 noiembrie, prin spectacolul Băiatul din ultima bancă, al Teatrului Naţional din Bucureşti.

„Băiatul din ultima bancă este o piesă despre maeştri şi discipoli; despre părinţi şi copii; despre oameni care au văzut prea mult şi oameni care învaţă să privească. O piesă despre plăcerea de a te amesteca în vieţile altora şi despre riscul de a confunda viaţa cu literatura. O piesă despre cei care aleg ultima bancă: aceea de unde se văd toate celelalte”, nota Mayorga în caietul program al premierei madrilene. „Una dintre cele mai bune comedii ale lui Mayorga”, aşa cum se consemna în El País. Piesa a intrat în repertoriul Naţionalului bucureştean, în regia lui Theodor Cristian Popescu şi îl are în rolul principal pe Mihai Călin.
Tot miercuri, va fi lansat un nou volum de carte de teatru, editat de către Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”: Avram Goldfaden şi teatrul ca identitate de Anca Mocanu. Studiu monografic despre cel care a fondat, în anul 1876, primul teatru de limbă idiş din lume, în Grădina de vară „Pomul Verde” de la Iaşi. O monografie necesară despre o personalitate revendicată şi de cultura română, cu toate acestea, până acum, prea puţin cunoscută publicului românesc. Tânăra cercetătoare Anca Mocanu argumentează ideea că Avram Goldfaden a făcut din teatrul evreiesc o formă esenţială de existenţă culturală, deseori
cultural–religioasă, o emblemă a identităţii evreilor în exil, dar şi un moment extrem de important al istoriei scenei noastre.

Joi, 15 noiembrie, scena braşoveană va găzdui, un regal actoricesc. Elizabeth Ashley, la New York sau Vanessa Redgrave, la Londra, în 1991, au interpretat acelaşi rol pe care Maia Morgenstern îl interpretează în montarea Teatrului Odeon. Cel al Isadorei Duncan. Fascinanta piesă a lui Martin Sherman, Când Isadora dansa (When She dance) surprinde un pasaj din tumultoasa poveste de iubire dintre dansatoarea americană şi poetul rus Serghei Esenin. „Isadora Duncan şi Serghei Esenin – dansatoarea nonconformistă şi poetul «huligan», doamna şi vagabondul, experienţa şi înflăcărata dorinţă de popularitate. Două orgolii nemăsurate, două personalităţi unice, doi creatori de geniu cu un excepţional apetit pentru autodistrugere. O imposibilă poveste de dragoste, un puternic război cu două victime. Un spectacol tulburător”, scrie Răzvana Niţă pe www.port.ro. Un spectacol ce poartă semnătura regizorală şi coregrafică a lui Răzvan Mazilu.


Etichete:

cultura , teatru , Teatrul Sica Alexandrescu , Festival , Festivalul de Dramaturgie Contemporana

Contact

Organizator:

Teatrul Sică Alexandrescu

Piata Teatrului nr.1, Brasov

0268412969, 0268416699, 0268418850


Loc de desfășurare:

0268412969, 0268416699, 0268418850

Piata Teatrului nr.1, Brasov

Informaţii suplimentare 233

Urmează în Braşov 6445

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe