Adaugă
Publicitate

Prezentare

Doriţi să deprindeţi frumoasa îndeletnicire de a coase? Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi şi Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi vă invită la un atelier dedicat Zilei Naționale a României, prin care vrem să readucem în atenție îndeletnicirile vechi ale româncelor, mai puțin practicate astăzi. Astfel, vă propunem o brățară cu motivul „Hora fetelor”, în culorile drapelului național, pe care să o purtăm apoi de 1 Decembrie și nu numai.

Din partea noastră veți primi modelul de cusut, în format tipărit, materialul textil pe care se coase – etamină bumbac 100%, ac, fire pentru cusut – roșu, galben, albastru și negru și accesoriile metalice în finisaj bronz, adică tot ceea ce este necesar pentru ca să plecați de la noi nu numai cu plăcerea realizării lucrului manual dar și aceea de a purta o podoabă.
Vom lucra modelul în punct de lucru în cruce, apoi vom încheia brățara și vom monta sistemul de închidere.

Motivul ales sugerează, prin compoziția sa, simbolul denumit „Hora de fete” – un ritual de demult, legat de lună, seducție și fertilitate (sursa: semne-cusute.blogspot.ro).

În ceea ce privește culorile pe care le folosim, cele trei culori au fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor. Tricolorul a apărut la începutul secolului XIX și este de remarcat prezența celor trei culori în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, în cadrul căreia li s-a atribuit pentru prima oară semnificația de: „Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui)”.

Foma brățării fiind cerc, oamenii purtau brățări pentru a fi protejați de ghinion. Înainte de luptă războinicii trasau în jurul lor un cerc și purtau diferite brățări, în speranța că moartea îi va ocoli. Cercul (și implicit brățara) mai înseamna armonie între trup și suflet, legătura cu divinitatea, legătura între cel ce oferă și cea ce primește. Cercul este simbolul divinității, al soarelui, perfecțiunea și echilibrul (sursa: cufarulcudichiseli.ro).

Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi își dorește să contribuie la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care traim și a fost creată de Antonela Lungu și Melinda Puskás.

Atelierul se adresează doritorilor cu vârsta de peste 12 ani. Taxa de participare: 30 lei. Pentru înscrieri, vă rugăm să ne scrieți un mesaj cu titlul "Înscriere atelier brăţară", care să conțină un număr de telefon, pe adresa: . Veți primi un mesaj de confirmare a participării.
Vă așteptăm!

Contact

Organizator:

Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi

Brașov, str. Munteniei, nr. 12, cod postal 500209

0741705382


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Brașov, str. Prundului, nr. 1, et. 1

0763390289, 0762633745

Urmează în Braşov 6425

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe