Adaugă
Publicitate

Prezentare

Uniunea Junilor din Scheii Brașovului și Brașovul Vechi va invită pe brașoveni la expoziția ”Portul de sărbătoare al Junilor Roșiori și Albiori și al tinerilor din Cacova”, organizată în Casa Junilor din Brașov, str. Prundului nr. 1. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 4 septembrie, la ora 18.00 și îl are curator pe istoricul dr. Alexandru Stănescu.

Acțiunea face parte din proiectul cultural ”Muzeul din Casa Junilor”, implementat de Uniunea Junilor din Scheii Brașovului și Brașovul Vechi și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov. Expoziția este dedicată costumului de sărbătoare al juilor roșiori și albiori din Șcheii Brașovului și constă în expunerea pe parcursul lunii septembrie a unor costume și accesorii care alcătuiesc portul de sărbătoare din Șchei. Intervenția culturală urmărește valorificarea frumuseții și bogăției simbolistice a acestor costume, care diferă ca aspect și motive între costumul de zi și cel de sărbătoare.

Costumul specific cetelor de Juni Albiori și Roșiori din vechiul cartier Schei se remarcă prin cel mai pitoresc port, bogat brodat cu motive populare şi sute şi chiar mii de paiete din argint aurit (fluturi). Exponatele provin din colecții private ale locuitorilor din Șchei și de la membrii Uniunii Junilor, iar datorită vechimii lor, multe dintre exponate fac parte din patrimoniul Uniunii.

Junii Roșiori poartă o cămașă bogat ornamentată cu motive populare românești, decorate cu mii de paiete din argint aurit, sau alamă, iar chimirul sau „șerparul” este cusut cu mărgele și fluturi aurii. „Laibăricile” sunt din dimie albă, brodate cu cu ibrișin negru, ele sunt împodobite si cu găitane.
O particularitate însemnată este că vătaful Roșiorilor poartă lăibărica pe umărul stâng, iar ceilalți juni rosiori o poartă pe umărul drept. Caracteristica lor – de unde și numele – este căciula de roșior cu „pompon roșu”.

Costumul Junilor Albiori diferă de cel al Junilor Tineri și Bătrâni prin cămășile de pânză albă, lungi până la genunchi și largi, în 12 clini, împodobite cu fluturi aurii și broderii în motive românești. Sunt încălțați cu cizme cu carambul tare, iar pe cap poartă o căciulă de blană albă. Inițial purtau căciula neagră, dar pentru a se distinge de celelalte grupuri și-au confecționat căciuli albe cu „țoc”, ca la Junii Curcani, susținută sub bărbie cu o curea, modelul ei amintind de căciula lui Mihai Viteazul.

La brâu, Junii Albi au un chimir lat cusut cu motive naționale și numai vătaful poartă o lăibărică albă cu găitane negre și pe margini cu cusături, țesute cu „troaca” (un război de țesut arhaic, cu ciocănele, care a dat șcheienilor porecla de „trocari”).

Contact

Organizator:


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Brașov, str. Prundului, nr. 1, et. 1

0763390289, 0762633745

Urmează în Braşov 6445

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe