Adaugă
Publicitate

Actorul DAN SĂNDULESCU a părăsit scena vieţii

Prezentare

Sâmbătă, 21 iulie, actorul DAN SĂNDULESCU a părăsit scena vieţii, pe care a iubit-o cu patimă şi a hotărât că este momentul să se îndrepte către o lume mai pură... Înainte de ultima premieră ce a închis stagiunea, a trecut firesc prin teatru fiind nerăbdător să îşi privească dragii săi colegi... Numai că, dintr-o dată obosit, s-a aşezat mai întâi să se odihnească un pic... Locul pe care ştiam că o să-l ocupe în acea seară în sală, a rămas gol... aşa cum locul de pe scena braşoveană, adevărata lui casă... va rămâne, de acum încolo, la fel de gol... Va dăinui doar în sufletele celor care l-au cunoscut – prietenii şi partenerii săi de teatru, şi va rămâne, cu siguranţă, în amintirea celor care l-au văzut pe scenă – spectatorilor săi iubiţi.
Dan Săndulescu a fost un ACTOR. A debutat în 1958 cu rolul Elevul din Nota zero la purtare de Virgil Stoenescu şi Octavian Sava, în regia lui Mihai Dimiu, la Teatrul Dramatic „Radu Stanca“ din Sibiu, pentru ca, de atunci, să interpreteze peste 120 de roluri în teatru şi multe altele în film. După absolvirea Academiei de Teatru şi Film, în 1964, a fost repartizat la Teatrul Dramatic din Braşov, de care s-a îndrăgostit iremediabil, dedicându-şi întreaga carieră acestei scene.
Aici a fost: John Proctor din Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, James Tyrone junior din Luna dezmoşteniţilor de Eugene O'Neil, Mircea din Io Mircea Voievod de Dan Tărchilă, Verşinin din Trei surori de Anton Pavlovici Cehov, Nae Caţavencu din O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, Mortimer din Eduard al –II-lea de Cristopher Marlowe, Matei din Citadela sfărâmată de Horia Lovinescu, Daniel din Între etaje de Dumitru Solomon, Achile din Troilus şi Cresida de William Shakespeare, Jaques Melancolicul din Cum vă place de William Shakespeare, Stomil din Tango de Slawomir Mrozek, Profesorul din Există nervi de Marin Sorescu, Domnul Page din Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare, Domnul Reagan din Fraţii de Sebastian Barry, Comisarul din Tartuffe de Molière, Ducele surghiunit din Cum vă place de William Shakespeare, Bottom din Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, Stepan Stepanovici din Cerere în căsătorie de A. P. Cehov, Cadâr din Take, Ianke şi Cadâr de V.I. Popa, Piscik din Livada de vişini de A.P.Cehov, Crăcănel din D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, Stepan din Lapte negru de Vasili Sigariev, Bunicul din Casa de Evgheni Grişkoveţ.
A lucrat, alături de colegii săi, cu regizori de marcă, sub bagheta cărora şi-a şlefuit talentul: Mihai Dimiu, Eugen Mercus, Olimpia Arghir, Florin Fătulescu Horea Popescu, Alexandru Dabija, Mircea Cornişteanu, Vlad Massaci, Claudiu Goga ş.a.
Dar poate că cel mai important este faptul că Dan Săndulescu a fost un OM. „Am învăţat, printre multe altele, de la Dan Săndulescu – mărturisea Miruna Runcanu în cartea sa „Actorii care ard fără rest”, în care un capitol este dedicat lui Dan Săndulescu –,că există actori care nu au cu adevărat invidii urâte. Respectul aproape îndrăgostit faţă de colegii de scenă, mai ales faţă de cei cu aparent mai multă faimă decât el, e una dintre cele mai speciale trăsături ale omului/actorului Dan Săndulescu. Din prima clipă l-am auzit spunând numai cuvinte de laudă faţă de colegii săi de promoţie (o promoţie mirifică, cu Ion Caramitru, Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, alături de mulţi alţii), şi n-am sfârşit nici azi de a mă minuna când îmi telefonează să-mi povestească despre un nou spectacol braşovean, în care cutare sau cutare «e formidabil». Bătrâni sau tineri, nu contează. Unii ar zice că asta poate fi o ipocrizie fină, dar ce-i ce-l cunosc (un veşnic adolescent) ştiu că e de-o dezarmantă sinceritate.”
Şi azi, fără să vrem, noi toţi, trebuie să ne luăm rămas bun de la ACTORUL Dan Săndulescu şi de la OMUL Dan Săndulescu, promiţându-i, însă, că-i vom păstra întotdeauna un scaun la spectacolele teatrului braşovean, pe care l-a iubit atât de mult, pentru că ştim că el ne va însoţi mereu!

Cei care vor să-şi ia rămas bun de la actorul Dan Săndulescu vor putea să o facă luni, 23 iunie, între orele 14.00 – 20.00, în foaierul Teatrului „Sică Alexandrescu”.

Slujba de înmormântare va avea loc marţi, 24 iulie, la ora 11.00 la Biserica-Capelă a Cimitirului Blumăna V (cu plecare de la Teatrul Sică Alexandrescu” la ora 10.15).

Contact

Loc de desfășurare:

0268412969, 0268416699, 0268418850

Piata Teatrului nr.1, Brasov

Informaţii suplimentare 233

Urmează în Braşov 6425

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe