Adaugă
Publicitate

Cum sa faci Fundatie comunitara

Prezentare

Comunicat de presă:

Vrei să faci din fapte bune un stil de viață?

Noi te învățăm cum să faci Fundație comunitară în orașul tău și îți dăm jumătate din banii necesari înființării

Oferim 33.500 de lei pentru înființarea de fundații comunitare în orașele mari din România. Această sumă poate fi câștigată de către acele comunități care vor dovedi că își doresc, dar și că pot, să înființeze astfel de fundații.

Locuitorii cu inițiativă din marile orașe pot profita de această ocazie până în data de 5 decembrie 2011. Pentru aceasta, trebuie să trimită către Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) o scrisoare de intenție în care să arate că doresc să înființeze o astfel de fundație, că în comunitatea lor este nevoie de o fundație comunitară, să identifice donatorii importanți, dar și problemele cele mai stringente ale comunității.

Cred in potentialul de implicare al oamenilor si in spiritul de initiativa romanesc, in capacitatea fundatiilor comunitare de a stimula antreprenoriatul cu scop social. (Marius Ghenea, antreprenor si business angel, membru in Consiliul National de Coordonare al programului de fundatii comunitare)

În Cluj, Alba, Covasna și Odorheiu Secuiesc, unde fundațiile comunitare există deja, s-au înmulțit spațiile de joacă și parcurile, tinerii din oraș au început să voluntarieze pentru cauze sociale, oamenii au fost organizați pentru a lucra spre binele comunității lor, iar acestea sunt doar câteva exemple de acțiuni ale fundațiilor comunitare. În București, Iași și Mureș fundațiile comunitare sunt la început de drum. Sunt în curs de înființare și au multe planuri de schimbare a zonelor în care activează, în domenii precum: social, mediu, cultură, voluntariat, stil de viață sănătos etc.

Principiile de funcționare ale fundațiilor comunitare sunt foarte bine ilustrate de programul YouthBank. Acesta a fost constituit la Cluj-Napoca,în 2006. La program participă tineri cu vârste între 15 și 21 de ani, care strâng în mod creativ fonduri din comunitate. Sumele strânse de ei sunt dublate de către donatorul programului, o cunoscută bancă din România, iar banii astfel obținuți sunt acordați sub formă de finanțare grupurilor de liceeni care depun proiecte în beneficiul comunității. În 2009, programul s-a extins în șase noi orașe din țară, oferind finanțări pentru 165 de proiecte inițiate de liceeni. Regăsim în program principii cheie ale funcționării fundațiilor comunitare: de a implica oamenii din comunitate, atât ca beneficiari, cât și ca participanți și donatori; de a crea un cadru transparent de susținere, prin care companiile și mass-media se pot implica; de a dezvolta și multiplica resursele în beneficiul acțiunilor nonprofit în comunitate; de a susține idei noi, care îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor.

După succesul Fundațiilor comunitare deja înființate, lansăm o provocare către cele mai îndrăznețe orașe din țară. Trei dintre aceste orașe vor primi fonduri și consultanță pentru înfiinţarea de fundații comunitare şi pentru buna funcţionare a acestora în slujba comunității. La înființare, fiecare dintre cele trei fundații comunitare va primi câte 33.500 de lei. Va exista apoi șansa vizitării unor fundații comunitare din Marea Britanie și din România, iar în primul an de funcționare vor primi sprijin pentru atragerea de fonduri din comunitate, pentru acordarea de granturi, dar și fonduri destinate experimentării de noi mecanisme de lucru cu donatorii.

Toți cei interesați de înființarea unei fundații comunitare în orașul lor pot afla informații suplimentare de pe site-ul programului: www.fundatiicomunitare.ro sau scriind la adresa: .

În încheiere, dorim să vă reamintim că doar cei care trimit scrisorile de intenție către până în data de 5 decembrie au șansa de a se transforma în eroii comunității lor, schimbând în bine viața orașului.

Programul de fundații comunitare este desfășurat în România de către Asociația Pentru Relații Comunitare (ARC), în parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat și cu Fundația PACT, cu finanțare din partea Fundației C.S.Mott, a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și a Romanian-American Foundation.


Etichete:

comunicat de presa , Fundatie , Asociatia Pentru Relatii Comunitare , ARC

Informaţii suplimentare 233

Urmează în Braşov 6423

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe