Adaugă
Publicitate

Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Siviu Purcărete au deschis Festivalul de Dramaturgie Contemporană

Prezentare

Femeia care şi-a pierdut jartiera, spumoasa farsă a lui Eugène Labiche, pusă în scenă cu aceeaşi debordantă plăcere a jocului ce caracterizează creaţia lui Silviu Purcărete, va deschide cea de a XXIV-a ediţie a Festivalului de Dramaturgie Contemporană de la Braşov. Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Mihaela Teleoacă vor prezenta, sâmbătă, 10 noiembrie, un text „lejer, plin de graţie franţuzească, nu lipsit de delicioase şi inofensive obscenităţi. Piesa scrisă ca întotdeauna în mare grabă, curge rapidă şi veselă, neserioasă şi plină de inadvertenţe dramaturgice nesupărătoare, pline de farmec”, aşa cum îl caracterizează Silviu Purcărete.

Primul spectacol din concurs, va fi prezentat duminică, 11 noiembrie. Îi puteţi vedea pe Vlad Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Nadiana Sălăgean şi Marius Cordoş în Cină cu prieteni de Donald Margulies, o producţie Arcub (Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti) ce poartă semnătura regizorală a lui Claudiu Goga.
Piesa americanului Donald Margulies, ce a avut premiera în 1999, la New York (Off-Broadway) face parte din galeria textelor ce au primit Premiul Pulitzer.
Tom şi Beth, un cuplu de vârstă mijlocie, este un cuplu fericit. Sau, cel puţin aşa ştiau prietenii lor Gabe şi Karen. Până când, la o cină pe care aceştia au organizat-o şi la care a venit doar Karen, aceasta s-a confensat mărturisind în lacrimi că va divorţa de Tom.
Mai departe, piesa urmăreşte povestea despărţirii lui Tom şi a lui Beth în timp ce Gabe şi Karen încep să-şi pună, la rândul lor întrebări, despre relaţia lor şi despre sensul unui mariaj.

Tot în cea de a doua zi de Festival, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” – Revista Teatrul Azi, în bunul spirit al tradiţiei de până acum, va lansa două volume de teatru.

Shakespeare: textul ca partitură de joc de Ana Maria Narti
(Volum în seria „Eseuri, cronici, însemnări teatrale” a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”)

Ana Maria Narti nu prezintă o culegere de reţete pentru spectacole pe texte shakespeariene. Dimpotrivă, crede că fiecare text shakespearian este un univers viu, care creşte de la lectură la lectură şi se modifică de la cititor la cititor. Ceea ce propune ca demers activ este analiza orientată spre scenă, cea care caută cuvântul rostit, vocea vie, mişcarea reală, comunicarea de la trup la trup; ea este menită să redescopere concretul în text. Pe deplin conştientă de bogăţia şi întinderea teatrului dramaturgului elisabetan şi de limitele cercetării îndeplinite, autoarea propune cititorului să ia parte la o căutare de fapt fără sfârşit: cea a cheilor jocului shakespearian. Sunt citate, în această pasionantă analiză, piesele cele mai cunoscute ale marelui dramaturg şi câteva pe nedrept căzute într-un con de umbră, dar şi celebre montări, interpretări scenice, de la Stanislavski, Brecht, Grotowski şi Peter Brook la Ingmar Bergman şi Andrei Şerban.
În această abordare a operei shakespeariene – dinspre practica artei teatrale şi nu dinspre studiul filologic – constă nu doar originalitatea cărţii în peisajul editorial românesc, ci şi pariul câştigat de autoare.

Arta teatrului de Edward Gordon Craig.
Traducere de Adina Bardaş şi Vasile V. Poenaru. Prefaţă de Monique Borie şi George Banu (Volum în seria „Mari regizori ai lumii” a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”)

După scrierile despre teatru ale lui Meyerhold, publicate de Fundaţia „Camil Petrescu”, este rândul acestui volum (scris între 1904 şi 1910, publicat în 1911), să se bucure de o primă traducere integrală în limba română. Realizată cu acribie, prin compararea ediţiilor engleze, franceze şi germane, va fi, cu certitudine, o ediţie de referinţă, pe măsura aşteptărilor.


Etichete:

cultura , teatru , Teatrul Sica Alexandrescu , Festival , Festivalul de Dramaturgie Contemporana

Contact

Organizator:

Teatrul Sică Alexandrescu

Piata Teatrului nr.1, Brasov

0268412969, 0268416699, 0268418850


Loc de desfășurare:

0268412969, 0268416699, 0268418850

Piata Teatrului nr.1, Brasov

Informaţii suplimentare 233

Urmează în Braşov 6425

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe