Adaugă
Publicitate

Recunoaşterea întru valoare – Virginia Itta Marcu, nominalizată la Premiile UNITER 2011

Prezentare

Anul trecut, regizorul Claudiu Goga monta la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov, spectacolul Puterea obişnuinţei de Thomas Bernhrad. Un text care vorbeşte despre „cultul, ba chiar despre teroarea diferenţei, despre cei care pot şi cei care nu vor să facă deosebirea, despre cei autoeducaţi întru cultivarea detaliului insesizabil şi oricum indiferent celor mai mulţi" (Andreea Dumitru, „Prova d'orchestra" – Teatrul Azi, nr. 6-7-8 / 2010).

În fapt, „Arta nu este altceva decât un schimb de efecte. Artă – efecte artistice, efecte artistice – artă" spune chiar unul dintre personaje, Jonglerul – personaj interpretat de Virginia Itta Marcu. Şi iată că, prin această creaţie artistică, Virginia Itta Marcu a atras atenţia specialiştilor şi a convins juriul UNITER din acest an, ce a recunoscut şi a onorat, astfel, diferenţa. Ea se alătură celorlalte două nominalizate UNITER, în competiţia pentru obţinerea Premiului pentru cea mai bună actriţă în rol secundar.

Nu este, însă, prima dată când valoarea Virginei Itta Marcu este recunoscută prin nominalizarea la un Premiu UNITER – cel mai important premiul din spaţiul teatral românesc. În 1999, i s-a decernat Premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolurile Martha, din spectacolul Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Edward Albee, regia Mircea Cornișteanu şi Elena Sergheevna, din spectacolul Şantaj de Ludmila Razumovskaia, regia Claudiu Goga.

Actriţa, pentru care teatrul este „...stare. Stare, sentiment şi gând", şi-a dedicat cariera unei singure scene: cea a Teatrului din Braşov, unde a debutat în 1963. „Căutările sunt permanente; mergi pe stradă, mănânci, dormi, auzi undeva un cuvânt care-ţi deschide o portiţă, îţi dă o idee, auzi un ton la cineva, auzi o ceartă, un lucru frumos, sau vezi ceva frumos... Tot ce e în jurul nostru, tot ce e în viaţă te încarcă, îţi deschide perspective, te ajută. Şi cauţi, în nebunia, frumosul şi liniştea din jur, din viaţă, cauţi..." (fragment din volumul „Patima pentru teatru sau Virginia Itta Marcu" de Constantin Paraschivescu)

Şi aşa s-au născut rolurile din Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, Luna dezmoşteniţilor de O'Neill, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Troilus şi Cresida de Shakespeare, Şantaj de Ludmila Razumovskaia, Filumena Marturano de Eduardo de Filippo, Portret de criminal de Mrożek, Copilul îngropat de Sam Shepard,Livada de vişini de Cehov şi din multe alte spectacole memorabile. A colaborat cu regizorii: Eugen Mercus, Mircea Marin, Florin Fătulescu, Mircea Cornişteanu, Alexandru Dabija, Alexandru Colpacci, Felix Alexa, Vlad Massaci, Claudiu Goga ş.a.

Astăzi, o mai puteţi întâlni, pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu", și în spectacolele: La Chunga de Mario Vargas Llosa, regia Cristian Dumitru; Lapte negru de Vasili Sigarev, regia Claudiu Goga; Casa de Evgheni Grişkoveţ, regia Cristian Juncu, interpretând roluri situate, stilistic, în zone diferite, dar care întregesc, cu atât mai mult, imaginea unei Actriţe.


Etichete:

cultura , teatru , Teatrul Sica Alexandrescu , Teatrul Dramatic , UNITER

Contact

Loc de desfășurare:

0268412969, 0268416699, 0268418850

Piata Teatrului nr.1, Brasov

Informaţii suplimentare 233

Urmează în Braşov 6425

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe